Skidbacken låg på ruinens brant - nu blomstrar ekonomin

Asby Alpina stod inför en ekonomisk avgrund men i och med det stora skidintresset under årets Corona-säsong har föreningen kunnat betala av sina skulder och har nu pengar över i kassan.

Asbybacken har varit välbesökt i år, berättar Anders Stjärne, ordförande hos Asby Alpina.

Asbybacken har varit välbesökt i år, berättar Anders Stjärne, ordförande hos Asby Alpina.

Foto: Victor Bomgren

Ydre2021-03-16 11:46

Efter beskedet att Tolvmannabacken i Kisa stängt ner och den nya ägaren Oscar Härnström kommer att satsa mer på cykling finns minskat utbud för kommunens skid- och snowboardintresserade. Det faktumet tillsammans med pandemins begränsande aktiviteter har bidragit till ökat besöksantal i Asbybacken, det tror Asby Alpinas ordförande Anders Stjärne.

– Det har varit oerhört mycket folk i år, jag tror aldrig vi har haft så mycket att göra som nu. Något vill man ju hitta på under Corona och Tolvmannabacken har försvunnit, då vill folk åka skidor här, säger Anders Stjärne.

De många besökarna har varit den stora anledningen till att Asby Alpina har kunnat klättra sig ur det ekonomiska hål som föreningen hamnat i tidigare, speciellt då Asbybacken höll stängt förra säsongen och att man i år öppnade backen en månad senare än planerat.

– Vi låg väldigt risigt till och hade jättemycket skulder som vi lånat av privatpersoner och så vidare. Allt det där har vi rensat undan nu och dessutom har vi några hundratusen kronor över. Så från att ha varit i en ekonomisk avgrund känner vi oss på grön kvist igen.

Besöksantalet har, förutom att det räddat upp ekonomin, även lett till att Asby Alpina behövt anpassa sig utefter pandemins riktlinjer med avstånd och säkra miljöer.

– Vi har haft jättelånga fållor med nät på så att man inte kan gå emellan hur som helst i köerna. Vi har även stängt värmestugan, vi har sju toaletter och vi använder olika in- och utgångar så att man inte behöver mötas lika mycket. Och besökarna har anpassat sig utmärkt och inte gnällt någonting, jag tror aldrig vi har hört så lite klagande.

Personal från Ydre kommun har varit på plats vid Asbybacken under året och är nöjda med hur föreningen följt restriktionerna.

– Jag tyckte att det såg jättebra ut när jag var där. Det har inte funnits något mer de har kunnat göra, säger Elin Israelsson, Miljö- och livsmedelsinspektör på Ydre kommun.

På söndag den 21 mars släcker Asbybacken ner verksamheten för den här säsongen. Avslutningsjippo för säsongen blir det klassiska Vårplasket, där den åkare som blir minst blöt efter att ha försökt balansera sig över till andra sidan vattnet vinner.

– Vi tar emot anmälningar på söndagsförmiddagen då människor förhoppningsvis blir lite taggade när de ser vattengropen.

Karta: Asby Alpina
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!