Ortsbor stängde in skrottjuvar – "Halva stan på plats"

Tre misstänkta skrottjuvar dök upp på återvinningscentralen i Österbymo. Det fick de bittert ångra. Efter ett rådigt ingripande från ortsborna kunde polisen gripa männen.

Enligt åklagaren kom männen över skrot till ett värde av 2 000 kronor. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Enligt åklagaren kom männen över skrot till ett värde av 2 000 kronor. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Ydre2023-02-10 05:00

Det var på förmiddagen den 2 juli förra året som flera personer lade märke till en vit skåpbil i samhället. När skåpbilen svängde in på återvinningscentralen började ortsbor fatta misstankar om att ett brott kunde vara på väg att begås.

Vittnen valde att stänga grinden till återvinningscentralen och larma polisen. De tre män som färdades i skåpbilen insåg att de blivit inlåsta och iakttogs när de kastade ut skrot från fordonet – skrot som de enligt misstankarna hade för avsikt att stjäla. 

En man som körde en hjullastare såg till att blockera skåpbilen. Polisen ryckte ut till platsen. "Utanför grinden har det samlats ett stort gäng med personer som är boende i Österbymo", skrev en av poliserna senare i en rapport. 

"När jag kom ner var det tre polisbilar och halva stan på plats", uppgav ett vittne senare i förhör. 

De tre männen greps och de kom att misstänkas för att ha stulit metall till ett värde av cirka 2 000 kronor från ett företag med verksamhet i anslutning till återvinningscentralen.

Två av de tre männen har nu åtalats för stöld. Det rör sig om en 28-årig man och en 37-årig man. I förhör har 28-åringen erkänt, medan 37-åringen nekar till brott. 

37-åringen har i förhör berättat hur rädd han blev när hjullastaren dök upp.   

– När jag kör ut från företaget så kommer han med skopan i förarhöjd, som att han ska kapa av våra huvuden, säger 37-åringen i förhör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!