Ordföranden: "Det är tragiskt - en total katastrof"

Blixten slog ned och den byggnadsminnesmärkta ladan brann ned till grunden. Nu ska fastighetsägaren och Länsstyrelsen Östergötland träffas för att staka ut framtiden.

"Det är en katastrof", säger Camilla Kall Gunnarsson, ordförande i Råås Kvarns vänner tillika fastighetsägare till den nedbrunna ladan, om måndagens brand.

"Det är en katastrof", säger Camilla Kall Gunnarsson, ordförande i Råås Kvarns vänner tillika fastighetsägare till den nedbrunna ladan, om måndagens brand.

Foto: Arkiv/Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-08-12 18:00

– Vi ska ha ett möte i nästa vecka och därifrån får vi lite bättre koll på vad vi har för förutsättningar framåt. Återuppbyggnader via försäkringar sker ju på ett modernt sätt men jag hoppas att vi kan hitta en bra lösning där den byggs upp i gammal stil. Det viktigaste, och det mest intressanta för byggnadsminnet, är det yttre, konstaterar fastighetsägaren Camilla Kall Gunnarsson som även är ordförande i föreningen Råås Kvarns vänner.

undefined
Blixten slog ned och byggnaden brann ned till grunden.

Under de senaste 41 åren har representanter från föreningen, på ideell basis, restaurerat och bevarat det historiska kvarnområdet mitt i Ydre kommun. Huvudbyggnaden, själva kvarnen, stod klar år 1742 och omges av en rad kringbyggnader. Till mjölnarbostaden tillhörde en ladugård - det var denna byggnad som i måndags totalförstördes.

– Det är tragiskt, en total katastrof. Det finns några äldre medlemmar som var med och bildade den här föreningen och det här är deras livsverk, så de har tagit väldigt illa vid sig, förklarar Kall Gunnarsson och fortsätter:

– Förutom själva byggnaden gick ett antal diabilder från restaureringen på 1970-talet förlorade. Utöver det förstördes reservdelar till bland annat tändkulemotorn, kvarnen och sågen. Saker som är svåra att få tag på.

Allt i byggnaden gick dock inte förlorat. Efter branden kunde nämligen två viktiga motordelar återfinnas.

– Roger Persson, som är ansvarig för sågen på Råås Kvarn, var förtvivlad över två viktiga delar som krävs för att tändkulemotorn från 1920-talet ska kunna komma igång, men när han väl sparkade lite bland resterna kunde han hitta dem. Det var helt fantastiskt, berättar föreningens ordförande.

undefined
"Kulturhistoriska värden går permanent förlorade", konstaterar byggnadsantikvarie Louise Törnvall vid Länsstyrelsen Östergötland.

Byggnadsantikvarie Louise Törnvall, vid Länsstyrelsen Östergötland, har på myndigheten ansvar för ärendet.

– Det är tråkigt när en sån här byggnad brinner ned. Kulturhistoriska värden går permanent förlorade.

– Vad vi har för alternativ för byggnaden framåt beror lite på förutsättningarna på platsen, ägarnas önskemål och skyddsbestämmelserna. Antingen kan man återuppbygga byggnaden eller göra iordning platsen.

Vad innebär en byggnadsminnesmärkning?

– Det är ett beslut som innebär att byggnaden ska bevaras för all framtid. Den får också skyddsbestämmelser som ger riktlinjer för hur den ska bevaras och vad som inte får förändras. Det är ett starkare lagskydd än till exempel en så kallad k-märkning, avslutar Törnvall.

Byggnaden som i måndags totalförstördes vid Råås Kvarn var en ladugård som från början tillhörde den närliggande mjölnarbostaden.
Byggnaden som i måndags totalförstördes vid Råås Kvarn var en ladugård som från början tillhörde den närliggande mjölnarbostaden.
Karta: Råås kvarn, Ydre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!