Nu pågår skogsfestival vid krogen i skogen

Långt in i Ydreskogen i Norra Vi pågår just nu ett återkommande musikarrangemang vid gården Kalvefall. Här växte Albin Forsell upp, och nu står han som arrangör bakom Skogsrårocken.

Zara Rydman och Albin Forsell skapar rock och kärlek ihop

Zara Rydman och Albin Forsell skapar rock och kärlek ihop

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2023-07-28 17:00

När Albin Forsell mötte Zara Rydman föddes idén nästan omgående. De ville arrangera en festival ihop. Med Albins pappa Olle Forsell i restaurangköket, och med en lämplig plats i skogen utan grannar var tanken snart verklighet.

undefined
Zara Rydman och Albin Forsell skapar rock och kärlek ihop

– Vi är rätt spontana av oss båda två, säger Zara. Hon har tre barn sedan tidigare och i magen väntar parets första gemensamma barn, beräknat till november.

Att vara gravid och arrangera rockfestival är ingenting som bromsar Zara.

Nyligen har de uppträtt i Dalhalla med Jesus Christ Superstar, där de ingått i ensemblen. Albin med sång och dans, och Zara med sång. Hon har sjungit i hela sitt liv och ingår i Joyvoice – en sånggrupp som hennes syster ligger bakom.

undefined
På en av bajamajorna fanns alla bandens speltider uppsatta, så man säkert inte ska missa något.

Men den här veckan lever de enbart för Skogsrårocken. De planerar hela året och arbetar ideellt. Varje år är en chansning. Ska det gå ihop eller inte? Hittills har det gjort det.

Vad är den största utmaningen?

– Att få folk att köpa biljetter tidigt. I år har de gjort det så det har varit lättare att planera, säger Albin.

undefined
Scenen är under uppbyggnad när vi är där. Albin och Zara drömmer om att den en gång ska stå i skogskanten och vara ännu lite större.

Han drömmer om att kunna sätta upp en ännu större scen som ska stå mot skogen som inramning. Något som bara är möjligt om man ser många tidigt sålda biljetter. Sista åren har det varit mellan 250 till 300 personer inne på området totalt, då är band och volontärer inräknade.

– Det skulle lätt gå att få in 200 personer till men vi vill inte att det ska bli för stort heller. Det viktiga för oss är kärlek, glädje och Rock'n'roll, säger Albin.

undefined
Parkering av medhavt fordon samt uppställning av husbil, husvagn eller tält ingår i biljetten.

300 band har hört av sig i år och vill komma för att spela.

– Men vi har plockat ut tio guldkorn, säger Albin.

Maten på krogen är består till störst del av råvaror från den egna gården. Här odlas grönsaker, fjällkor betar i hagarna och korsningsgrisar av Linderöd och ungersk ullgris bökar i jorden. Hönsen levererar äggen. 

undefined
Från verandan på krogen i skogen syns de stora grönsaksodlingarna där köket får sina råvaror.
undefined
John Reed gillar att överraska med kalufsen i olika färger olika år. Här är det kaffe i grillkåtan under förberedelserna.
undefined
Lite vilda konstnärliga uttryck i spånskiva ger rockfesten en passande inramning

– Ingen riskerar att få i sig industriprocessade livsmedel härifrån, säger Olle Forsell, som har kämpat för att ta fram en vegansk hamburgare i år som funkar, vid sidan om den vegetariska och fjällkoburgaren. 

undefined
Kravallstaket omgärdar gården inför helgen

Spelningar sker varannan timme blandat med workshops. Det finns även tatuerare på plats ihop med hantverkare, och så blir det rockquiz och tipspromenad med tema rock. Sjuksköterska och väktare finns på plats.

Eve-Mai Vidhall Karlsson vill också hämta kaffe till kökspersonalen.
Eve-Mai Vidhall Karlsson vill också hämta kaffe till kökspersonalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!