Populär kurs: Så räddar du maten i frysen vid kris

Det var full fräs i köket på Kalvefall när Olle Forsell och Eve-Mai Vidhall Karlsson delade med sig av sina matkunskaper.

Längst bak i raden står Maarit von Becker, Annika Wahlström, Maud Heljelid och Fredrika Grahn och tvättar smör.

Längst bak i raden står Maarit von Becker, Annika Wahlström, Maud Heljelid och Fredrika Grahn och tvättar smör.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2023-01-19 11:00

I matsalen står en frysbox som har varit full med mat. Här ska deltagarna rädda vad som räddas kan i ett ihopdiktat scenario där strömmen gått vid kris. Deltagare och två kursledare turas om vid kastrullerna. 

Innan kursen funderade ledaren Olle Forsell på vad folk har i sina frysar och han har experimenterat med att lägga in fiskpinnar i ättikslag.

– Svälter du så äter du men det blev inget vidare. Så vid ett strömavbrott – ät upp fiskpinnarna först, skrattar Olle.

undefined
Kursledarna Eve-Mai Vidhall och Olle Forsell. I bakgrunden skymtar Sven-Olov Wahlström vid stekbordet.
undefined
Elke från Tyskland är på Kalvefalls gård som volontär och drömmer om en egen gård i vårt vackra Sverige.

Vad ska man då göra först vid en kris? Sortera upp maten så du vet vad du måste ta hand om först.

Rent kött och fisk är prioritet och deltagarna har fått salta in det i baljor. Då får man en respit på några dagar för att ta hand om resten.

– De har fått laga en köttgryta på stekar och sommargrönsaker som de steriliserat i honungsburkar i en tryckkokare. Självklart så åt vi tillsammans av köttgrytan också, berättar Olle. 

Att det lyckats syns på locken, de buktar ner tack vare vakuumet som uppstått.

I några papperspåsar ligger deltagarnas ranson av torkat kött som de får ta med sig hem efteråt.

– Allt vi gör här är inte kulinariska läckerheter, men vi försöker påvisa de olika tekniker som finns för att rädda maten. Det torkade köttet kan man tillaga senare. Här har de fått lära sig att torka köttet.

undefined
Här har kursdeltagarna provat att göra surkål.
undefined
Här har kursdeltagarna provat att göra surkål. Eve-Mai Vidhall och Sven-Olov Wahlström jobbar koncentrerat.

Det har varit mycket teori mellan passen där Eve-Mai bland annat gått igenom farliga bakterier och toxiner.

Över öppen eld har de konserverat päron i glasburkar utomhus. De har fått göra en varmrök, lärt sig att koppla ihop två grillar för att skapa en kallrök som får maten att hålla ännu längre. 

– De har även bakat över elden, lagt in sik, gravat sik, picklat gurka och gjort surkål, så de fick gå igenom fermentering. Även om de har picklat gurka innan får de lära sig hur de olika bakterierna ska bekämpas, säger Olle.

undefined
Ur frysen räddades också några bitar sidfläsk, så som avslutning ska det bli fläsk med löksås innan kursen är över för denna gång.
undefined
Längst bak i raden står Maarit von Becker, Annika Wahlström, Maud Heljelid och Fredrika Grahn och tvättar smör.
undefined
Äldre konserveringsburkar av två olika typer.

Under sista delen av kursen står mjölk på schemat.

– Vid en elkris är det många mjölkbönder som riskerar att få hälla ut mjölk i avloppet. Har man då chans att komma över ett antal liter så kan man göra grädde, smör, yoghurt, ost och creme fraiche. Allt detta ägnar vi sista dagen till.

Intresset för kursen har varit stort så en ny kurs kommer det att bli.

Maarit von Becker från Nybro drömmer om att bli självförsörjande.

– Vi jagar mycket och har tre fulla frysar med kött. Jag vill lära mig vad man kan göra med allt så det inte hamnar i frysen alls.

Olle Forsell visar en del av matvaruproverna som kursdeltagarna får med sig hem.
Olle Forsell visar en del av matvaruproverna som kursdeltagarna får med sig hem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!