"Jag kanske hade behövts mer inom vården nu"

Sedan i mars är Elisabet Hagström (C) ny ordförande i kommunstyrelsen. I grunden är hon utbildad sjuksköterska och har arbetat som intensivvårdssjuksköterska. I dag arbetar hon 20 procent på vårdcentralen i Österbymo, men har främsta fokuset på politiken.

Elisabet Hagström (C) är i grunden sjuksköterska inom intensivvården. Sedan i februari är hon ny ordförande i kommunstyrelsen i Ydre.

Elisabet Hagström (C) är i grunden sjuksköterska inom intensivvården. Sedan i februari är hon ny ordförande i kommunstyrelsen i Ydre.

Foto: Max Elofsson

Ydre2020-05-13 10:20

– Jag gillar att vara engagerad och vill kommunens bästa, säger Elisabet Hagström.

Den 26 december 2019 kom beskedet att Ydres kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen Sven-Inge Karlsson avlidit. Det kom som en chock för många och mitt i sorgen skulle ett nytt kommunalråd väljas. Elisabet Hagström (C) var vid den här tiden ersättare i kommunstyrelsen och satt som ordinarie ledamot i fullmäktige.

Efter en kort valprocess tackade hon ja till uppdraget i februari, och i slutet av samma månad valdes hon till ny ordförande i kommunstyrelsen.

– Det kändes förstås roligt. Jag kände att det var nu eller aldrig och alla som jag rådfrågade tyckte att jag skulle ta det, säger hon.

Nu några månader in i hennes nya huvudsysselsättning tycker hon att hon gjorde rätt val. Däremot kan hon se att om hon varit kvar på vårdcentralen på heltid, hade hennes kompetens som intensivvårdssjuksköterska kommit väl till pass. Förmodligen hade hon lånats ut till lasarettet i Eksjö eller Linköping för att vårda coronapatienter. 

– Jag har känt att jag kanske hade behövts mer inom vården nu. Hade jag arbetat heltid inom vården nu tror jag att jag hade erbjudit mig att arbeta som intensivvårdare under tiden som läget med coronaviruset är allvarligt. Men nu har jag den här positionen inom politiken, och det fungerar inte att göra båda samtidigt, säger Elisabet Hagström.

För fyra år sedan slutade hon som intensivvårdsjuksköterska på lasarettet i Eksjö för att i stället börja jobba i Österbymo. Detta för att det passade henne bättre med dagtidsarbete än skiftgång med inkluderat helgarbete. I dag arbetar Elisabet Hagström 80 procent som kommunalråd och 20 procent som sjuksköterska på vårdcentralen i Österbymo. Hon berättar om att några få från vårdcentralens personal har varit sjuka och hemma från jobbet, men ändå är det stabilt med personal så att det räcker. 

Sedan coronaviruset började påverka i allt större grad i samhället har de fått ställa om i viss mån för att inte få in fler riskpatienter än nödvändigt. De har även dragit ner på årsbesök så att det just nu mest är akuta fall som behandlas. Även fler fall behandlas via telefon i den mån det går.

80 procent jobbar hon i kommunhuset och 20 procent jobbar hon på vårdcentralen i Österbymo.
80 procent jobbar hon i kommunhuset och 20 procent jobbar hon på vårdcentralen i Österbymo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!