Hon försöker få fler kvinnor att bli lastbilschaufförer

Emmelie Borg bär en slogan med stolthet. Transport ska alltid röra sig framåt, och det gör även hon, nästan med motorolja i ådrorna.

Emmelie Borg med sonen Thor, 2 år.

Emmelie Borg med sonen Thor, 2 år.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2023-04-10 19:00

Hon är född och uppvuxen i Jönköping men hennes pappa är från Ydre. Emmelie läste naturbruk på gymnasiet med inriktning hästhållning. Kompisarna på skolan bodde på Höglandet så Emmelie flyttade efter till Eksjö. Där gick hon sen en vuxenutbildning och tog alla tunga behörigheter och blev färdig lastbilschaufför.

undefined
Hästen Molly, Emmelie och Thor i den nygjorda paddocken där det var åkermark när familjen flyttade till Alarptorpet.

Hur kom du in på det?

– Det är pappas fel! utbrister hon med ett hjärtligt skratt.

– Min syster är chaufför, pappa också. Farfar var det med. Min morbror har eget åkeri och pappas morfar körde mjölk med häst och vagn på 1930-talet och sen har det gått framåt.

undefined
Mjölkakörare Torsten Fagerlund, Emmelies pappas morfar. En åkare av sin tid på 1930-talet, då med häst och vagn. Emmelie har kört mjölkbil.

Emmelie håller på mycket med sociala medier där hon bloggar om livet som chaufför, mamma, hästägare, lycklig sambo med mera. Där har hon försökt belysa fördelarna med livet som yrkeschaufför, för hon vill gärna locka fler tjejer till branschen. Och hennes insatser lär ha varit en bidragande orsak till utvecklingen.

– När jag började så innehöll klasserna bara 2 till 3 procent med tjejer, resten var killar. Idag är det 10-12 stycken i en klass på 20 elever, så jag har nått dit jag ville.

Emmelie blev upptäckt genom sin blogg av Annika Brandin som är projektledare på Elmia Lastbil. 

– Det är Nordens största lastbilsmässa och den innehåller allt inom transport. De ville locka fler till branschen och då hittade hon mig, säger Emmelie.

undefined
Det bästa mor hade satte hon på bordet. Det är ett gammalt talesätt som passar väl in i köket på Alarptorpet.

Hon blev ambassadör för Elmia Lastbil och har synts på reklambilder och filmer.

– De ville fronta en ung tjej i branschen. Jag var på plats på mässan, höll föredrag och deltog i debatter.

Efter att arrangören fått ett återbud med kort varsel, fick Emmelie hålla ett eget seminarium, med text och bilder. Där berättade hon om hur hon mottagits och hur det är att som ung tjej komma in bland lastbilskillarna.

– Där fick jag kontakt med två killar från Sveriges Åkeriföretag och fick fortsätta där jag börjat. Denna gång på Konventum Arena, en arbetsmässa för både allmänheten och branschfolk. Jag hade med mig två elever från transportprogrammet. De fick prata med de unga besökarna och jag med vuxna som ville byta yrke.

undefined
Emmelie Borg med sonen Thor, 2 år.

Efter det rullade det på med radio, poddar och ett besök i en morgonsoffa på tv. Uppdraget väl slutfört, kan man säga och nu är hon föräldraledig. Om ett eller två ska hon byta bransch.

– Jag har drömt om att bli polis sen jag var barn. Kriminaltekniker skulle vara spännande eller trafik, den tunga gruppen då.

undefined
Stoet Daisy med sitt dygnsgamla föl.

 

undefined
Familjen Borg/Samuelsson bor i det ena huset och en släkting i det andra.

 

undefined
Lille Walle, 5 månader, föddes med Hirschburgs sjukdom, men mår bra nu.

 

undefined
Här var det lite djupt och Thor har kört fast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!