Dog parkour ger roligare promenader och vardagsträning

Under några söndagar har ett antal hundar, mattar och hussar, samlats på torget i Österbymo för att lära sig dog parkour.

Sara Wennerbo är med och tränar sin 14 månader gamla schäfer som heter Vito.

Sara Wennerbo är med och tränar sin 14 månader gamla schäfer som heter Vito.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2023-07-25 08:12

Under ledning av Ann-Charlotte Petri, som är hundinstruktör, har deltagarna fått ingå i en träningsgrupp under hittills tre tillfällen för att lära sig om dog-parkour. 

Parkour betyder bana eller rutt och har tills nu mest varit känd bland människor som hoppar mellan hustak och hisnande utmaningar i stadsmiljöer. 

Dog-parkourträningen är Ann-Charlottes praktikuppgift inför att bli färdig friskvårdsinstruktör, som hon vidareutbildar sig till.

– Intresset blev så stort att jag fick dela upp dem i två grupper, så de första fem är redan klara för dagen, skrattar Ann-Charlotte när vi möts vid fontänen. 

undefined
Dog parkour lockade tio ekipage att gå träningskurs med Ann-Charlotte Petri efter ett upprop på sociala medier.
undefined
Anna-Charlotte förklarar vad de ska göra härnäst.

Tio hundar är samlade, en salig blandning av raser och storlekar. Fem av dem går hemåt medan de andra fem startar träningen med att ta ett varv runt fontänens kant. Därefter korsar de Tranåsvägen på led och tar sig ner till baksidan av däckverkstaden, där Ann-Charlotte fått lov att hålla till. Här ligger det staplar med däck i olika storlekar och det är här som nästa moment tar sin början.

Alla hundar får chansen att gå ett varv uppe på ett stort traktordäck. Här gäller det att ha kroppskontroll då gummiunderlaget är tunnare inåt ringen och därmed sviktar och känns ostadigt för de större hundarna Vito och Kira.

undefined
Sara Wennerbo är med och tränar sin 14 månader gamla schäfer som heter Vito.
undefined
Dog parkour kan vara läskigt. Flizan lockas att kliva in i däcket och ut på andra sidan.
undefined
Karin Nilsson belönar lilla Molly efter väl utfört moment.

Karin Nilsson har en åttaårig försiktig liten cockerspanieldam vid namn Molly.

– Det här är jättekul, hon vågar mer och är mycket mer orädd än förra gången. Jag går mycket i skogen då vi bor i Svinhult. Ser jag ett nedfallet träd så får hon gå upp där. Promenaderna har blivit mycket roligare.

Det är glada miner när Ann-Charlotte leder de fem ekipagen runt i samhället och hundarna är förvånansvärt tysta. En stenmur blir en bra balansövning. En uppställd fraktpall kan användas till att stretcha ut ryggen mot. Ett brunnslock blir en annan övning och att leda sin hund genom smala passager ytterliggare en. Flera av hundarna har aldrig tidigare gått i samhället utan enbart vistats på landet.

undefined
Dog parkour innebär också träning i att gå i trånga utrymmen. Här smyger Vito förbi under en träskiva mot väggen.
undefined
Stretchning av ryggmusklerna görs här mot en lutad fraktpall. Går lika bra mot ett träd, säger Ann-Charlotte.
undefined
När man är stor krävs det att man vet var man har sin kropp när man ska cirkulera på en liten kabeltrumma.

Om man enbart går på asfalt med sin hund, så tränas inte alla muskelgrupper. Skulle hunden halka till i skogen kan den lätt sträcka sig, om man inte stärkt upp. Det kan man göra på det här sättet genom att låta hunden få kliva upp och ner från olika hinder, säger Ann-Charlotte.

Karin Nilsson har fått mersmak efter dagen. 

– Vi ska fortsätta träffas på söndagarseftermiddagarna och gå tillsammans även när det här slutar.

undefined
Skateparken i Österbymo bjöd på flera bra hinder att kliva på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!