Årets Företagare utsedd: "Det är en livsstil"

I veckan utsågs Årets Företagare. Det blev ett omtumlande dygn för den prisvinnande blomsterhandlaren Elisabeth Nilsson.

2019 års företagare blev Elisabeth Nilsson med maken Lasse. Ordförande Tomas Johansson gratulerar.

2019 års företagare blev Elisabeth Nilsson med maken Lasse. Ordförande Tomas Johansson gratulerar.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-08-21 14:03

I november är det 14 år sedan Elisabeth Nilssons dröm gick i uppfyllelse. Hon öppnade den egen blomsteraffären Äppelmynta i en lokal som tidigare varit makens lager i Hestra. Alltefter att åren gått har butiken utökat med café och presenter. Maken Lasse bakar i källaren och gräddar våfflor medan Elisabeth Nilsson binder buketter och servar kunder i kassan. 

Nu har hon blivit utsedd till "Årets företagare" av Ydre Näringsliv. 

– Jag känner mig stolt över priset. Det är en bekräftelse på att jag har satsat rätt.

Men dagen för prisutdelningen blev omtumlande på flera sätt för Elisabeth. För ett år sedan utökades personalstyrkan i blomsteraffären med en katt.

– Han kom hit med sin syster. Men hon gick hem igen. Han var utstött från ladugården i närheten, berättar Elisabeth Nilsson.

Katten blev snart den keligaste katt man kunde tänka sig och en riktig kundmagnet.

– Ja, en del kunder kom enkom för hans skull. Han fick en egen ingång på lagret. Men i natt fick jag ett sms. Någon hade kört på honom. Tårarna har varit många idag, säger hon allvarligt.

undefined
Kommunchef Charlotte Gremar Engdahl samt nya kommunalrådet Elisabet Hagström uppvaktade Elisabeth Nilsson med standar och gåvor.

Men den tunga inledningen på dagen vänds också till glädje, när Elisabeth Nilsson fick ta emot priset som "Årets företagare" i Ydre.

På årsmötet som hölls på Ydregården, drogs punkterna snabbt igenom. När man kommit till nummer 18 upplästes motivationen och Äppelmynta presenterades:

"Företaget fyller en viktig funktion på bygden som samlingspunkt och där man möts av glad och vänlig omtanke, fräscha blommor, goda bakverk och andra produkter i en trivsam miljö. Denna företagsamhet är värd att uppmärksamma, inte minst för att den präglats av långsiktighet och att utbyggnaden skett i en takt som motsvarats av de behov och önskemål som kunderna signalerat".

undefined
Elisabeth Nilsson är "Årets företagare" i Ydre. Från vänster: Vd Kinda Ydre Sparbank Johan Widerström, Lasse Nilsson, Elisabeth Nilsson, kommunalråd Elisabet Hagström och Tomas Johansson.

– Det har alltid varit min dröm med en egen blomsteraffär. Kaféet och blommorna har blivit ett jättebra koncept att samköra, säger Elisabeth.

Tomas Johansson, ordföranden i Ydre Näringsliv, var först med att gratulera paret Nilsson, därefter följer kommunalrådet Elisabet Hagström med standar och en påse gåvor. Kommunchef Charlotte Gremar Engdahl var också på plats för att framföra sina gratulationer.

Elisabeth Nilsson står efteråt glad och tacksam med sitt guldinramade diplom i handen efter ett känslosamt dygn. 

– Vi blir inte rika på vår verksamhet, men vi gnetar på. Det är en livsstil som inte alla kan göra.

Rotundan var luftigt dukad enligt de rekommendationer som råder. 38 personer hade anmält sig till årsmötet hos Ydre Näringsliv.
Rotundan var luftigt dukad enligt de rekommendationer som råder. 38 personer hade anmält sig till årsmötet hos Ydre Näringsliv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!