Värmen avskräckte inte barnen på sportläger

40 barn och unga provade på sporter under kostnadsfritt dagsläger.

Dragkamp var en av många aktiviteter

Dragkamp var en av många aktiviteter

Foto: Lottie Rääf

Ydre kommun2020-08-17 16:00

Trots värmen från den gassande solen är mellanstadiebarnen på Sportis Camp fulla av energi och prövar med glädje på allt som erbjuds på schemat.

Orientering, mountainbike, dragkamp, karate, bågskytte och en rulleskola för att ge ökad kunskap om parasport, är några av aktiviteterna. 

– Det bästa är att träffa nya människor och få nya kompisar, tycker 12-åriga Emilia Ringström.

Det var en utdelad lapp i skolan och en vän som lockade henne att vara med på lägret för tre år sedan. Nu har hon varit med varje år. Rullstolsbasketen och ridningen tycker hon är de roligaste aktiviteterna.

undefined
Till vänster sitter Noah Liljeblad och pratar med Dedjo Engmark från Östergötlands Parasportförbund

Sportis Camp är ett kostnadsfritt dagsläger som i dagarna arrangerades för tredje året i rad av Ydre kommun i samarbete med RF-SISU Östergötland.

- Syftet är att skapa en trygg miljö där vi tillsammans ska känna en tillhörighet med glädje och gemenskap, säger Elisabeth Wiström som är Idrottskonsulent hos RF-SISU Östergötland.

undefined
Julia Granath hoppar längdhopp.

11-årige Lukas Rydberg fick liksom Emilia reda på lägret via uppsatta lappar på skolan.

– Jag tänkte att det skulle vara kul.

Det var så roligt förra året att han ville vara med igen. Fotbollen, ett gemensamt intresse med några klasskompisar, är en favorit på dagslägret. Att vara i stallet gillar han också. 

– För då får man umgås med djur och människor.

undefined
Moa Andersson och Erik Andersson från Tranås Karateklubb

I och med Covid-19 hålls allt utomhus. Grupperna håller avstånd, sportredskapen spritas och en noga genomarbetad krisplan finns.

Kommunchef Anne Charlotte Gremar Engdahl är tacksam att det var möjligt att genomföra daglägret av flera anledningar. 

– Då statistik visar att många flickor och pojkar mellan 6-11 år inte når de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet, hoppas vi på att lägret också kan bidra till att några blir aktiva i någon av Ydres föreningar. 

Förutom sportaktiviteter är bland annat scouterna på plats. Där får barnen bland annat bygga redskap för att ta sig över åar och bäckar. Med brandmän från Ydre Räddningstjänst får de göra ett brandmanstest i miniformat samt lära sig om första hjälpen. 

undefined
Rideleven Wilma Persson hjälper till i stallet där Nasteho Abdulkader provar på ridning

I stallet håller rideleven 13-åriga Wilma Persson till. Hon har sysslat med ridning hos Ydre Ridklubb i tre år nu. Under Sportis Camp hjälper hon deltagare att rida på hästarna.

– Vi har hjälpts åt med att göra i ordning hästarna, sedan delas alla in i grupper och så rider vi runt. Det är häftigt att man kan ha kontroll och samarbeta med ett så stort djur.

Unga ledaren Julia Rembsgård visar hur man ska kasta.
Unga ledaren Julia Rembsgård visar hur man ska kasta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!