Ovanligt många lediga lägenheter i Ydre

Sedan april står ett lägenhetshus i Österbymo tomt efter att en HVB-verksamhet har lagts ner. Det berör tolv lägenheter.

Ydrebostäder har sedan den 20 september återigen en kampanj för att locka fler att flytta till Hestra och Asby.

Ydrebostäder har sedan den 20 september återigen en kampanj för att locka fler att flytta till Hestra och Asby.

Foto: Rebecca Carlsson

Ydre kommun2019-10-08 05:00

I dagsläget finns det 38 lediga hyresbostäder i hela Ydre, vilket är ovanligt många. En anledning till det är att ett helt hyreshus med tolv lägenheter står tomt i Österbymo. Samtliga lägenheter användes tidigare till ett HVB-hem för nyanlända, men sedan det ledes ner i april står det tomt.

– HVB-hemmet startade i samband med den stora flyktingtillströmningen hösten 2015 och allt skedde väldigt snabbt. Det var en unik situation som vi inte har varit med om tidigare. Det återstår lite arbete med de lägenheterna innan de är i ett sådant skick att det går att flytta in, säger Louise Tollemark, administratör på Ydrebostäder.

Ommålning och reparation av allmänt slitage är några saker som behöver göras innan inflyttning kan ske.

Sedan den 20 september har det kommunala bostadsbolaget Ydrebostäder en kampanj där den som väljer att flytta till en hyresbostad i Asby eller Hestra får en viss rabatt på sin hyreskostnad. Den som väljer en lägenhet eller parhus i någon av orterna kommer att få de tre första månadshyrorna halverade.

Senaste gången som Ydrebostäder gjorde en sådan här kampanj var för två år sedan och då ledde det till att samtliga lediga bostäder i Hestra blev bebodda. Sedan dess har inga nya bostäder byggts men flera bostäder är nu lediga.

– Generellt sett har vi många äldre hyresgäster, framför allt i markplanslägenheterna. Många av dem har flyttat till äldreboende eller avlidit. Därför finns det flera lediga bostäder igen, säger Louise Tollemark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!