Veteranerna under tak - Stoppar vandaler och förfall

Målet är att det här blir sista vintern som rälsbussarna måste stå ute. Planerna på att bygga ett garage åt den har tagit ett stort skutt framåt.

Rälsbussarna ska komma under tak i Virserum. Ett helt nytt garage ska byggas mellan stationen och centralföreningens magasin.

Rälsbussarna ska komma under tak i Virserum. Ett helt nytt garage ska byggas mellan stationen och centralföreningens magasin.

Foto: Olof Carlson

Virserum2021-02-07 16:00

Den lokala sparbanken i Virserum går in med pengar till bygget. Exakt hur mycket är hemligt, enligt vd Gunnel Olsson Örbäck. Men det är en delsumma man skjuter till.

Sedan en tid tillbaka har föreningen också haft insamlingar till bygget.

– Vi räknar med att det ska kosta mellan en halv och en miljon, säger Dennis Blomfeldt, en av eldsjälarna i föreningen. 

Han berättar att rälsbussarna, som är från 1950-talet inte trivs med att stå ute i snö och kyla, utan behöver komma inomhus i den här årstiden när de inte används. Att ha dem under tak skyddar ju mot väder och vind. Och inte minst mot vandaler. Vilket inte är helt oväsentligt i sammanhanget.

– Det kommer att bli en klassisk byggnad, säger Dennis Blomfeldt. Konstruerad på gammalt sätt.

Målet med det är att den ska smälta in i miljön och inte sticka ut från de andra gamla byggnaderna i området. På granntomten ligger ju Centralföreningens gamla magasin. 

Den här satsningen betyder också att Virserum kommer att bli centralort för smalspårsföreningen verksamhet fullt ut, och turserna kommer att utgå härifrån. 

– Det betyder att Virserum kommer att få betydligt fler besökare, säger Dennis Blomfeldt, som tror att flytten kommer att få en viss betydelse för besöksnäringen på orten.

Virserums Sparbank har en speciell gåvodelegation som stöttar satsningar som kommer allmänheten till godo. 

– Det är en bra investering, tycker Gunnel Olsson Örbäck, eftersom smalspåret lockar många besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!