Vårfestival med många olika besöksmål

"Vi är Sveriges största festival – i varje fall till ytan", säger eldsjälen Per Rosander. Allt som sker i helgen är inom en tremilacirkel med Skirö i mitten.

"Vi har så mycket fint omkring oss, det är som en trädgård", säger Per Rosander, samordnare för festivalen.

"Vi har så mycket fint omkring oss, det är som en trädgård", säger Per Rosander, samordnare för festivalen.

Foto: Privat

Virserum2022-05-04 10:00

Vårfestivalen är tänkt att bli en riktig besökshelg i gränstrakterna mellan Kalmar län, Jönköpings län och Kronobergs län. Och dessutom Vetlanda kommun, Hultsfreds kommun och Uppvidinge kommun. 

– Vi bor i gränstrakter och generellt har vi varit dåliga på att samarbeta över gränserna. Men nu vill vi sudda ut dem och ha en besökshelg, säger Per Rosander, som är samordnare för Vårfestivalen.

För många av turistföretagen i trakten blir det dessutom ett startskott på säsongen. Caféer, gårdsbutiker och hembygdsparker har öppet. Och förstås mycket annat också. Tanken är att visa upp det riktiga Småland.

Den ekonomiska föreningen Smålands Trädgård är en sammanslutning av företag och privatpersoner i byarna Stenberga, Skirö, Nye, Näshult och nu har även Virserum kommit med i gänget. 

I Virserum är det konsthallen och Bolagsområdet som är med på arrangemanget.

– Vår målsättning är att det ska finnas något för alla, säger Per Rosander. Som till exempel att prova lerduveskytte på ett ställe, kyrkovandring på ett annat. Det blir konstutställningar, caféer, veteranmotorer i Näshult och allt vad det är.

Per Rosander sticker inte under stol med att man sneglat en hel del på konstrundan på Österlen, som också bjuder på ett minst sagt blandat utbud.

Vårfestivalen arrangeras både lördag och söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!