Utställningen som inte vill bli sedd

Två ansikten i två synkroniserade monitorer som pratar med varandra, utan att ta någon notis om publiken.

För allra första gången visar konstnären Ane Hjort Guttu ut sitt videoverk på Virserums konsthall. "Det är ett verk som skapats för konsthallar som inte har så stor publik" säger hon.

För allra första gången visar konstnären Ane Hjort Guttu ut sitt videoverk på Virserums konsthall. "Det är ett verk som skapats för konsthallar som inte har så stor publik" säger hon.

Foto: Olof Carlson

Virserum2019-09-06 20:37

Ja "gubben och gumman i lådan" vet om att de har publik, men bryr sig inte speciellt mycket om det, utan fortsätter sin diskussion om lite av varje.

–  Det är egentligen ett verk från 2017 som inte blev klart då, det var tänkt till en konsthall i Frankrike, säger konstnären, men det blev inte klart. Det kom lite annat emellan.

Men nu är det i alla fall klart och det är första gången det visas här på Virserums konsthall. 

Ane Hjort Guttu visar ytterligare ett videoverk på konsthallen. Det är en betraktelse av fenomenet Ikea. 

– Det är två personer som fastnat i möblerna, säger Ane Hjort Guttu, både andligen och rent bokstavligt. 

Den här utställningen är av pärlorna i ett långt pärlband av utställningar, som kallas Nya Småland.

– Det är ett samarbete mellan flera stora aktörer i den småländska konstvärlden, berättar Jonathan Habib Engqvist som är konstnärlig ledare i projektet. Syftet är att undersöka begreppet Småland med hjälp av samtida konst och lokal kunskap. Att skapa en bild av ett samtida Småland, med utvandring, invandring, entreprenörskap och annat.

Ett annat syfte med den småländska konstsatsningen är att skapa en infrastruktur för konsten runt om i Småland. Därför har de stora drakarna vänt sig till ett antal mindre aktörer för att sprida utställningarna. 

–  När man talar om nutida konst ska det inte behöva vara Stockholm, Göteborg, Malmö man  tänker på i första hand, säger Jonathan Habib Engqvist. Det ska lika gärna kunna vara Kalmar eller Virserum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!