Tvära kast om sockenstugan: "Vi har blivit bönhörda"

Bristfälliga personalutrymmen räddar sockenstugan i Virserum. Istället för att köpa mark och bygga nytt, bygger man om sockenstugan.

Det finns en framtid för sockenstugan, i kyrkans regi. På fredagen släpptes nyheten att den ska byggas om till personalutrymme.

Det finns en framtid för sockenstugan, i kyrkans regi. På fredagen släpptes nyheten att den ska byggas om till personalutrymme.

Foto: Privat

Virserum2020-04-24 12:44

På fredagen kunde Mikael Eriksson, kyrkoherde i Aspelands pastorat, meddela att sockenstugan i Virserum räddas.

Genom att låta den övergå till kyrkogårdsförvaltningen blir den en del av den verksamhet som finansieras av staten, enligt begravningslagen.

Vad är bakgrunden till det tvära kastet?

– Under en tid har arbetsvillkoren i pastoratet undersökts. I samband med det framkom att personalutrymmena på kyrkogårdarna i Virserum är bristfälliga. Det finns inte separata omklädningsrum, duschen är undermålig och utrymme för kök och fikarum dåligt tilltaget.

Istället för att köpa till mark, för att kunna bygga ut personallokalerna, ser pastoratet att det blir billigare att bygga om sockenstugans nedervåning. 

Medan övervåningen kommer användas som ett förråd för gamla kyrkogårdens unika samling gravvårdar i trä. De förvaras inte på ett bra sätt som det är nu, enligt Eriksson.

– Medel för ombyggnationen kommer att tas från den gåva som sedan tidigare har getts till Viserums gamla kyrkogård.

När kan ombyggnationen påbörjas?

– Förhoppningsvis redan efter sommaren, säger Eriksson och tillägger:

– På det här sättet kan alla önskemål som framkom som viktigast under mötet tidigare i vår uppfyllas. Ibland är det bra om man tänker tillsammans.

När tidningen når Frank Axelsson, som kämpat för fastigheten, blir han strålande glad av nyheten.

– Helt underbart, vi har blivit bönhörda. Det här blir bra och jag måste tacka Mikael Eriksson för att han lyssnade på oss på mötet.

Karta: Sockenstuga
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!