Musikfest lockar besökare från hela Småland

Virserum laddar för en evenemangstät vecka med både konserter och en rad andra aktiviteter. "Musikdagarna betyder otroligt mycket för Virserum", säger Lisa Sandstedt, musikalisk ledare och arrangör.

Lisa Sandstedt, här tillsammans med Åke Sandstedt på biljettkontoret i församlingshemmet, tror att många är sugna på att uppleva livemusik och umgås efter pandemin.

Lisa Sandstedt, här tillsammans med Åke Sandstedt på biljettkontoret i församlingshemmet, tror att många är sugna på att uppleva livemusik och umgås efter pandemin.

Foto: Jimmy Larsson

Virserum2023-06-25 07:00

I församlingshemmet pågår biljettförsäljningen för fullt när Vimmerby Tidning gör ett besök.

– Det går bra med biljettförsäljningen, men det finns biljetter kvar till alla konserter. En del konserter säljer bättre än andra. Vi tar in 550 personer i kyrkan, säger Lisa Sandstedt och tillägger att de mest populära artisterna är Lifvens, Solala och Samuel Ljungblahd.

När Virserums musikdagar återupplivas efter några års uppehåll är Aspelands pastorat huvudarrangör. Det finns även ett stort engagemang i föreningslivet för evenemanget, som inleds den 25 juni och avslutas den 1 juli.

– Jag tror att det är en mycket viktig vecka både för näringslivet och turismen och alla utflyktsmål vi har.

undefined
Lisa Sandstedt är spänd och förväntansfull inför Virserums musikdagar

Musikälskare från när och fjärran väntas besöka Virserum.

– Vi har fått telefonbokningar från hela Småland och Östergötland.

Enligt Lisa Sandstedt finns en hel del trogna besökare kvar, samtidigt som det fylls på med en ny publik.

– Åldersspannet är ännu större, vilket är jätteroligt. Vi vill vara en festival för stora och små. Det ska finnas något som tilltalar alla.

Carina Ärleskog jobbar i en av butikerna i Virserum, Nya järnboden. Hon ser fram emot musikdagarna.

– För min del betyder det att det blir mer folk i byn och lite mer liv och rörelse. Förhoppningsvis kommer de och hälsar på här inne i järnboden också, säger Carina Ärleskog.

undefined
"Det blir mer liv och rörelse i byn", säger Camilla Ärleskog på Nya järnboden om musikdagarnas betydelse för Virserum.

Om evenemanget kommer att innebära ett uppsving för försäljningen i butiken återstår att se.

– Det blir i alla fall mer folk. De kommer förmodligen att vara här utanför eftersom konserterna kommer att vara i kyrkan. Jag hoppas att de i alla fall kommer in och tittar.

Beskedet att musikdagarna skulle återupplivas i sommar kom i våras. Då hade Jorma Isomettä redan hunnit hyra ut många rum på Hotell Dacke till företagsgäster under vecka 26.

– Vi har ganska mycket arbetare som bor på hotellet, men familjerummen fyller vi upp med besökare till musikveckan, säger han.

undefined
"Det är högsäsong hela veckan", säger Jorma Isomettä på Hotell Dacke som räknar med fler gäster under musikdagarna.

Isomettä räknar också med fler lunchgäster i hotellets restaurang under veckan.

– Det är roligt att evenemanget återuppstår.

Den 1 juli återupplivas dessutom Virserumsdagen, som legat i dvala i ett decennium. På programmet står bland annat torghandel, föreningskamp och grillkväll.

– Det är verkligen dags att Virserumsdagen kommer tillbaka, säger Lisa Sandstedt som menar att dagen blir en bra avslutning på veckan.

Många av konserterna hålls i Virserums kyrka, men även i Ekebergskyrkan, Rosanders loge och kulturhuset utlovas musikunderhållning och aktiviteter.
Många av konserterna hålls i Virserums kyrka, men även i Ekebergskyrkan, Rosanders loge och kulturhuset utlovas musikunderhållning och aktiviteter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!