SD vill stoppa vindkraftplaner

Sverigedemokraten John Hoffbrink, Virserum, vill få Dackevind att tänka om och skrinlägga planerna på en vindkraftpark mellan Gårdveda och Flathult.

John Hoffbrink, (SD) vill stoppa planerna på en vindkraftpark i skogen mellan Gårdveda och Flathult,

John Hoffbrink, (SD) vill stoppa planerna på en vindkraftpark i skogen mellan Gårdveda och Flathult,

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2018-11-26 20:00

– Tänk på djuren. Vindkraftverken tillåts bullra 40 decibel. Inte så mycket för oss, men djuren har ju mycket skapare hörsel. Så vart ska de ta vägen?, säger han.

Planerna på vindkraftparken omfattar upp till 15 verk i det här området. Processen att få tillstånden klara för satsningen som görs av företaget Dackevind AB, är dock fortfarande i sin linda.

John Hoffbrink befarar också att det kommer att bli stora förändringar i landskapet i samband med vindkraftsbygget. Att de små slingringa vägarna byggs om och blir breda autostrador genom skogen, för att transporterna ska komma fram.

– Det är miljöförstöring, säger han.

– Vindkraftverken i sig är miljöförstörande från tillverkning, transporter och till de är på plats. De är heller inga evighetsmaskiner, utan behöver service och underhåll.

Projektledare Emma Polder, Energi och Miljöstrategi AB bekräftar att projektet tagit ytterligare ett steg i och med samrådsmöte som hållits med kommun och länsstyrelse. Men att det fortfarande är upp till ett års arbete innan det är dags att gå in och ansöka om tillstånd för projektet.

– Vad det gäller buller kommer vi naturligtvis att göra noggranna mätningar, säger hon.

– Men vad jag vet finns det inga speciella undersökningar om hur viltet påverkas. Däremot är det noga reglerat när det gäller fåglar och fladdermöss, säger Emma Polder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!