Så ska man få upp fler på sadeln - "Har saknats"

Det har saknats en mycket lätt cykelled för unga och nybörjare. Nu gör Hjorten CC anläggningen attraktivare för en bredare målgrupp.

Brobyggare, stubbfräsare och stenvältare - många olika kompetenser har behövts när en fjärde, mycket lätt cykelled ställts i ordning i anslutning till Dackestupet i Virserum.

Brobyggare, stubbfräsare och stenvältare - många olika kompetenser har behövts när en fjärde, mycket lätt cykelled ställts i ordning i anslutning till Dackestupet i Virserum.

Foto: Privat

Virserum2020-04-28 08:00

Det har funnits lite att önska. Tre cykelleder har visat sig inte vara tillräckligt. Hjorten CC, som är en sektion under Hjortens SK, har märkt behovet av en mycket lätt led.

– "Lilla Dacke" är det senaste tillskottet, säger ordförande Roberth Sundberg. Framför allt har vi märkt när vi bedriver ungdomsträningen, att det behövs något lättare när deltagarna ska börja sin utveckling.

Hur mycket betyder satsningen för verksamheten, skulle du säga?

– Mycket. Det finns de som aldrig testat cykling, här kan de bygga upp en vana. Men – den är också för de som testat cykling tidigare, för dem blir det här en rolig och fartfylld slinga. 

Det har varit ett tidskrävande arbete att färdigställa den en kilometer långa leden, som är i det närmaste klar.

Så när befintliga leder öppnas i helgen, kan man troligtvis cykla även "Lilla Dacke".

undefined
Det har saknats en mycket lätt cykelled för framför allt unga och nybörjare. Nu är i det närmaste "Lilla Dacke" klar.

– Det beror lite på vad vi hinner i veckan. Vi ska undanröja ytterligare några hinder, säger Roberth och tillägger:

– Men, den kommer hålla blå karaktär, det vill säga lätt inledningsvis. En mycket lätt led vill man ofta grusbelägga och det har vi inte lyckats finansiera än. Vi hoppas kunna lösa det inom det närmaste.

"Lilla Dacke" kompletterar alltså den mycket svåra "Dackeupproret", där man verkligen nyttjar fallet på Misterhultsberget, och svåra "Dackesvängen".

Den fjärde leden, lätta "Prolympiaden" finns i Semesterbyn, men tanken är att flytta den, för att samla allt på ett ställe kring Dackestupet.  Sammanlagt tio kilometer stig som färdigställts för hand. 

undefined
Det har varit ett tidskrävande jobb, alla tre slingorna har byggts helt för hand.

Det här är ett delmål för sektionen, som fått nya medlemmar successivt. När verksamheten startade för tre år sedan var man fem cyklister, det utvecklades till ett 15-tal när ungdomsverksamheten startade. Idag är man 50 aktiva.

Med den mycket lätta leden hoppas man kunna utveckla verksamheten och göra anläggningen attraktivare att besöka för en bredare målgrupp. Få det till ett besöksmål helt enkelt, som man lyckats med i exempelvis Blomstermåla.

– Dackestupet är en idrotts- och turismanläggning. Vi skulle gärna se att den får en lika betydande roll för cyklister, som den har för skidåkare. Som vi ser det finns det en otrolig utvecklingspotential, men mycket handlar om tid och ekonomiska resurser.

Vad kan bli nästa steg?

– Vi vill titta på möjligheten med enduro, eller downhill som det också kallas, där man tar sig mellan olika etapper, ofta uteslutande nedför.

Karta: Dackestupet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!