"Det börjar brinna i knutarna" • Väntar på nytt schema

Det kan bli längre väntan på ambulans. De nya arbetstidsreglerna för personalen kan resultera i vissa ambulanser kan behövas ställas under vissa tider.

Ambulanssjuksköterskan Johanna Habbe befarar att ambulanser kan komma att ställas, med nya arbetstidsregler.

Ambulanssjuksköterskan Johanna Habbe befarar att ambulanser kan komma att ställas, med nya arbetstidsregler.

Foto: Olof Carlson

Virserum2023-08-31 11:30
undefined
Ambulanssjuksköterskan Johanna Habbe befarar att ambulanser kan komma att ställas, med nya arbetstidsregler.

För att fylla upp schemat för alla ambulanser i länet under hela dygnen, sju dagar i veckan, räknar verksamhetschef Jonas Löf med att man behöver rekrytera mellan 20 och 30 ambulanssjuksköterskor. 

Men tills alla luckor i schemat är fyllda kan det bli så att vissa bilar måste ställas. Ingen station är direkt utpekad i nuläget. 

– Det beror helt och hållet på hur det ser ut med personal just där och då, säger Jonas Löf. Men vi har ambitionen att komma tillbaka till den service vi har i dag inom ett halvår, ett år.

Men att hitta uppemot 30 utbildande ambulanssjuksköterskor blir en utmaning, erkänner Jonas Löf.

– Hittills har vi klarat att rekrytera personal, säger han, men hur det blir nu när hela Sverige behöver rekrytera samtidigt, återstår att se.

I väntan på att bli fulltaliga kan det bli så att ambulanser kan komma att ställas vid vissa tillfällen på grund av personalbrist.

undefined
En ambulans av i dag är en rullande akutmottagning.

– Det kan bli så under en övergångsperiod, bekräftar Löf. Antingen heldygn eller kanske del av dygn. Det beror på hur vi har det med personal på just den stationen.

Han berättar också att det inte finns någon fastställd prioriteringsordning, utan det här hållet den aktuella personalsituationen som får avgöra.

– Men vi vill ju vara lika tillgängliga som nu, säger han.

Att stötta upp med hyrpersonal är inget alternativ i sammanhanget, tycker Jonas Löf.

– Det finns ett generellt beslut i Region Kalmar Län att minska på bemanningspersonal, och det kommer vi att följa.

undefined
Avancerad utrustning i ambulanserna är till liten nytta när det fattas personal som kan använda den.

Även om inga ambulansstationer är direkt utpekade ännu, befarar Johanna Habbe att Virserumsambulansen är en av dem som kommer att ställas vissa dagar på grund av personalbrist.

– Det är bilarna på landsbygden som har minst antal larm, säger hon. Bilar på satellitstationerna som Virserum, Gamleby, Löttorp, och Högsby. Det är antalet larm som prioriteras, inte körtiden.

Hon berättar också att det mesta "hänger i luften" just nu. Med en månad kvar innan det blir skarpt läge med de nya arbetstiderna, väntar personalen fortfarande på sina nya scheman. 

– Innan det kan genomföras ska vi hinna med att göra riskanalys, och skyddsrond. Det börjar verkligen brinna i knutarna nu.

Personalens frustration över situationen är inte riktad mot cheferna i verksamheten, betonar hon, utan mera mot SKR och Sobona, som inte utnyttjat undantagsmöjligheterna.

– Så det kommer att drabba invånarna, säger Johanna Habbe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!