Antikrundan kommer till Virserum i sommar

Bolaget och Virserums konsthall hamnar i blickfånget, när det populära TV-programmet Antikrundan landar in i augusti. Mitt i hjärtat av traktens möbeltradition kommer ett avsnitt att spelas in.

Anne Lundberg är programledare för Antikrundan. I slutet av augusti ska det spelas in två program i Virserum.

Anne Lundberg är programledare för Antikrundan. I slutet av augusti ska det spelas in två program i Virserum.

Foto: Patrik Selsfors

Virserum2022-03-03 06:00

– Det är jätteroligt att de kommer hit, tycker konsthallschefen Carolina Jonsson, som ser fram mot besöket. 

Att de valt att komma till just Virserum beror helt och hållet på Bolagsområdet, tror hon, att man tagit vara på området och lyfter fram de traditioner som finns av möbeltillverkning.

Det bidrar också till att det finns rymliga lokaler för inspelningen.

– De kommer att vara i vår utställningshall och spela in, säger Carolina Jonsson. 

undefined
"De kommer att vara i vår utställningshall", säger konsthallschefen Carolina Jonsson.

Hon har vetat om det här ett bra tag, men har inte fått berätta.

– Jag har varit belagd med munkavle, men det har inte varit lätt att hålla tyst om det, säger hon. Det är fantastiskt att de vill lyfta fram hela det här området. Det är fantastiskt för både konsthallen, bolagsområdet och hela Virserum. Programmet är ju otroligt folkkärt.

Det som gör programmet så uppskattat är, tror Carolina Jonsson, att föremålen som visas ofta får en historia. En bakgrund som lyfts fram. 

Vilket marknadsföringsvärde det har för bygden, kan nog inte ens programmets egna experter värdera...

– Fast vi kommer nog inte att ha öppet som vanligt den här dagen, den kommer att bli helt annorlunda. Vi får nog hjälpa till med lite av varje i stället.

undefined
Det brukar vara långa köer när det populära tv-programmet Antikrundan kommer på besök.

Det blir den 27 augusti som Antikrundan, med Jesper Aspegren, Anne Lundberg och några av landets främsta antikexperter i spetsen, kommer till Virserum på årets sommarturné genom landet. Virserums konsthall och bolagsområdet är utvalt tillsammans med Borås Textile Fashion Center, Kulturhuset i Strömstad, Norrvikens trädgårdar i Båstad, Munktellmuseet i Eskilstuna och Kulturhuset Sara i Skellefteå. Två heltimmesprogram görs på varje ort. 

– Vi ser verkligen fram mot att göra en inspelning i Virserum, säger producenten Pernilla Månsson Colt. Platsen är fantastisk och det ska bli roligt att få berätta om den småländska möbelindustrin i trakten under förra århundradet. 

Redan nu kan tittarna börja skicka in bilder på stora, otympliga föremål som man vill få  värderade av experterna. Och stora otympliga ekskåp finns en hel del av i trakten, minnen från möbelindustrins fornstora dagar. 

Redaktionen kommer sedan att välja ut några av dem att värdera. Eller rent av göra hembesök. SVT ber besökare som vill medverka att föranmäla sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!