Ny station får underkänt av personalen – kan inte träna

Den nya ambulansstationen i Virserum växer sakta fram. Men redan långt innan den är färdig, har den fått underkänt av personalen. Lokaler för fysträning saknas.

Johanna Habbe, ambulansen, skyddsombud

Johanna Habbe, ambulansen, skyddsombud

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2021-04-12 10:00

– Vi har blivit rekommenderade att gå till andra, offentliga gym, säger Johanna Habbe, skyddsombud för vårdförbundet. Men med tanke på vad vi lärt oss om smittspridning nu under pandemin är det inget alternativ.

– Vi framförde det önskemålet redan på ritningsstadiet, säger Johanna Habbe. Men det verkar ha fastnat någonstans på vägen.

Tillsammans med skyddsombudskollegan Stig Ruchatz, kommunal, har hon skrivit ett öppet brev till politikerna i Regionfullmäktige och pekar på behovet av träningsmöjligheter på jobbet.

– Grejen är den att vi har höga fyskrav på oss, säger Johanna Habbe. Vi har årliga test för att få fortsätta jobba i ambulansen, och då tycker vi att arbetsgivaren ska skapa möjligheter för oss att leva upp till kraven.

Hon ser också att det är en skyddsfråga att ha träningsmöjligheter på arbetsplatsen. 

– Vi tränar för att vi ska hålla och kunna garantera ett säkert arbete, säger hon. Det krävs att vi har bra fysik. Det händer att vi får ge oss ut i oländig terräng för att nå fram till patienter.

Hon berättar också att den nuvarande stationen, i all sin skröplighet, i alla fall kan erbjuda ett rum för fysisk träning.

– Så i stället blir det ett steg tillbaka i den nya stationen.

Ambulanspersonalen jobbar varannan vecka i Virserum och varannan i Hultsfred sedan ett år tillbaka ungefär. Och i Hultsfred finns möjligheter till fysisk träning.

– Räddningstjänsten är hyggliga och låter oss använda deras träningslokal, säger Johanna Habbe. 

Men det är svårt för personalen att träna regelbundet. Eftersom man jobbar sju heldygn i månaden, delat på Virserum och Hultsfred, så blir det bara tre, fyra gånger i månaden det är möjligt, och många gånger kommer det körningar emellan.

Regionrådet Christer Jonsson (C) säger sig ha all förståelse för önskemålet om ett fysrum. Men han anser att det är ett personligt ansvar att sköta sin fysik.

– Det finns inget principbeslut i regionen om att det ska finnas träningsrum på ambulansstationerna, säger han. Och det finns ju träningsmöjligheter på brandstationen i Hultsfred. 

Tvärtemot skyddsombuden anser han att den nya stationen i Virserum är komplett, och att man som arbetsgivare tillhandahåller de verktyg som behövs för att personalen ska klara jobbet.

– Att lägga till ett träningsrum skulle fördröja bygget ytterligare, och vi behöver komma in i den nya stationen snabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!