Nu ska det gamla dasset renoveras

Det är kanske inte det häftigaste kulturminnet. Uthuset vid stationen i Flaten innehöll på sin tid både dass och pissoar för resenärerna. Men just därför är det en viktig byggnad att bevara.

Det är kanske inte det mest flärfulla kulturminnet, men just därför är det värt att bevara, anser länsstyrelsen som ger bidrag till upprustning av taket.

Det är kanske inte det mest flärfulla kulturminnet, men just därför är det värt att bevara, anser länsstyrelsen som ger bidrag till upprustning av taket.

Foto: Privat

Virserum2018-10-11 14:30

– Byggnaden var på sin del en viktig del i vardagen, säger Dennis Blomfeldt i Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik. Därför vill vi bevara den för framtiden.

Det här uthuset har ju dessutom en given plats i miljön vid stationshuset.

Länsstyrelsen i Kalmar är med på tåget, så att säga och har beviljat ett bidrag på 70 875 kronor för reparationen av taket till uthuset. Och det är verkligen i grevens tid som man tar tag i jobbet.

– Snickarna säger att taket är så dåligt att det hade rasat in om två, tre år, säger Dennis Blomfeldt, och då hade byggnaden varit bortom all räddning.

Ett bidrag från länsstyrelsen ställer förstås höga krav på att jobbet görs på ett antikvariskt rätt vis, och det är helt i linje med smalspårsföreningens inställning. För att vara säkra på att jobbet görs korrekt, har man anlitat Lignarium i Virserum.

– De är byggnadsvårdare ut i fingerspetsarna, säger Dennis Blomfeldt.

Föreningen köpte stationshuset förra sommaren och sedan dess har man jobbat mycket för att återställa det ganska nergångna området. Bland annat har både stationen och godsmagasinet målats om, fönsterrenoveringen påbörjats och så vidare.

Målet är förstås att återställa hela stationsmiljön, så som den såg ut på den tiden det begav sig. Så att det blir en trevlig slutstation för dressincyklisterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!