Möte kan ha Àndrat hur pastoratet gÄr vidare

Kanske Àr det som Frank Axelsson sa pÄ mötet: "Inget Àr hugget i sten, förutom budorden".

"Det finns andra sÀtt att tÀnka kring förvaltningen av sockenstugan", sÀger kyrkoherde Mikael Eriksson. Det framkommer efter det möte som Frank Axelsson och Jan-Olof Svensson, saknas pÄ bilden, initierade.

"Det finns andra sÀtt att tÀnka kring förvaltningen av sockenstugan", sÀger kyrkoherde Mikael Eriksson. Det framkommer efter det möte som Frank Axelsson och Jan-Olof Svensson, saknas pÄ bilden, initierade.

Foto: Olof Carlson

Virserum2020-03-12 18:00

Det budskapet skickade Frank Axelsson med kyrkans representanter, nÀr det var möte om sockenstugans framtid. Initierat av honom och Jan-Olof Svensson.

Aspelands pastorat har beslutat sÀlja fastigheter pÄ de orter som har mer Àn en fastighet för verksamheter. I Virserum valde församlingsrÄdet församlingshemmet före sockenstugan.

– Det kom ett 25-tal personer för att diskutera beslutet, sĂ€ger Frank Axelsson. Vi föreslog att man ska göra en förstudie, sĂ„ vi fĂ„r fram kostnaden för att bygga om sockenstugan sĂ„ den uppfyller kraven. Eller sĂ€lja församlingshemmet och anvĂ€nda de pengarna till renoveringen.

PÄ första mötet, nÀr en försÀljning diskuterades, var det hÀtsk stÀmning. Hur var det nu?

– Det var en vettig och sansad diskussion, Ă€ven om vi inte var överens om vettigheten i att avyttra sockenstugan.

– Nu har vi gjort vad vi kan. Kyrkans folk har fĂ„tt inprĂ€ntat att vi Ă€r mĂ„na om fastigheten, att den inte fĂ„r bli en bilskrot eller annat, utan att det blir ordning och reda Ă€ven med ny Ă€gare.

Kyrkoherde Mikael Eriksson sÀger sÄ hÀr efter mötet:

– Mötet förĂ€ndrar inte i sak vĂ„rt val, att församlingshemmet ska anvĂ€ndas för vĂ„r verksamhet, men jag fick en annan tanke hur vi kan gĂ„ vidare med sockenstugan.

Kan du berÀtta mer?

– Det viktigaste tycks vara att det bevaras och ser ut som nu, det finns en rĂ€dsla för vad huset kan komma att anvĂ€ndas till. Det finns andra sĂ€tt att tĂ€nka kring förvaltningen av huset, som jag inte vill gĂ„ in nĂ€rmare pĂ„ nu. Men det finns en förening som visat intresse för att ta över.

Karta: Sockenstuga
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!