Materialmännen satsar på bygghandel i Virserum

Virserum riskerade att stå utan bygghandel. Nu kan det i stället bli två stycken. "En win-win-win-satsning", säger Linda Carlsson, vd för Materialmännen som etablerar sig på orten.

Fredrick Andersson får hjälp av Benny Landberg att bygga om och ut Byggvabs butik i Virserum. På baksidan av butiken skapas ett utomhusbygglager med brädgård.

Fredrick Andersson får hjälp av Benny Landberg att bygga om och ut Byggvabs butik i Virserum. På baksidan av butiken skapas ett utomhusbygglager med brädgård.

Foto: Jimmy Larsson

Virserum2024-03-06 08:25

Efter nedläggningen av Bolists butik i Virserum blev XL Bygg Materialmännen kontaktade av lokala företag. Därefter gick processen fort.

undefined
"Byggvab har riktigt bra lokaler för att bedriva bygghandel i", säger Linda Carlsson, vd för Materialmännen.

Nu står det klart att Materialmännen i samarbete med det lokala företaget Byggvab kommer att erbjuda en bygghandel i Virserum.

– Det här blir en win-win-win-satsning. Byggvab breddar sitt erbjudande och affär när det nu tillförs byggmaterial i sortimentet, Virserum får återigen en egen lokal bygghandel och vi får tillgång till en ny marknad. Byggvab har riktigt bra lokaler för att bedriva bygghandel i, det ser vi som en fördel att komma igång snabbt inför säsongen, säger Linda Carlsson, vd för Materialmännen, i ett pressmeddelande.

– Vi har redan satt igång ombyggnation för att anpassa lokalerna till det nya affärskonceptet. Invigning av bygghandeln sker i vårdagarna men redan nu fyller vi upp lagret löpande och sätter grundsortimentet, säger Fredrick Andersson, vd för Byggvab.

undefined
Fredrick Andersson, vd för Byggvab i Virserum, räknar med att satsningen är helt klar före sommaren.
undefined
Byggvab i Virserum.


XL Bygg Materialmännen och Byggvab utlovar generösa öppettider. Butiken kommer att vända sig till både proffsbyggare och konsumenter.

– Jag ser fram emot att få erbjuda samhället en bygghandel och jag har såklart förhoppningar om att kunna göra lite nyanställningar när vi ser hur gensvaret blir. Men nu har jag valt att starta upp med att jag har säkrat byggkompetens, så att våra kundgrupper ska få rätt service och jag strävar efter att bli en komplett bygghandel, säger Fredrick Andersson i pressmeddelandet.

Konceptet som lanseras i Virserum är XL Bygg Materialmännen servicepunkt.

– I framtidsplanen ligger också att utveckla samarbetet med Byggvab så att de även kan erbjuda marknaden produkter inom golv och färg-segmentet eftersom det också är ett sortiment som ligger oss varmt om hjärtat och vi har stor erfarenhet, resurser och kunskap kring, säger Linda Carlsson.

undefined
Fredrick Andersson får hjälp av Benny Landberg att bygga om och ut Byggvabs butik i Virserum. På baksidan av butiken skapas ett utomhusbygglager med brädgård.

Sedan tidigare står det klart att Lignarium snickeri tar över Bolists gamla lokaler. Tanken är att en del av lokalerna ska bli bygghandel.

Hur ser du på konkurrensen från Lignarium snickeri?

– Jag har en butik som varit igång i 15 år, så det är bara virke och byggmaterial som ska in. Jag har redan skruv och beslag. Det känns som att min startsträcka blir kortare, säger Fredrick Andersson till Vimmerby Tidning.

– Jag var först inte inne på att göra något med byggmaterial, men sedan tog Materialmännen kontakt med mig. Då började vi diskutera och jag tyckte att det lät så bra att jag inte kunde tacka nej.

Hur stor är efterfrågan på byggmaterial i Virserum?

– Snickarna var helt knäckta över att behöva åka till Hultsfred eller Åseda, så jag upplever att det finns en stor efterfrågan, säger Fredrick Andersson som konstaterar att många Virserumsbor och sommarstugeägare även bygger själva.

undefined
Bolists gamla lokaler i Virserum, där Lignarium snickeri ska flytta in. Även där planeras en bygghandel.

Johan Sandin, ägare till Lignarium snickeri, kommer att flytta hela sin verksamhet till Bolists förra lokaler.

"Jag arbetar med en kontakt för att få fram ett bra avtal som i slutändan gör att vi kan få igång en liten bygghandel. Att Byggvab går ihop med Materialmännen är inte optimalt och kommer i slutändan inte att hjälpa någon. Men jag kan också förstå att han tar denna chans då det just nu är tomt på virkesfronten. Jag hoppas att jag inom kort kan konkretisera planerna men jag kan i nuläget inte säga varken bu eller bä", skriver Johan Sandin i en kommentar till Vimmerby Tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!