Ledamot känner sig utestängd – kräver munskydd

Lena Hjelte (SD), ledamot i socialnämnden känner sig utestängd från sammanträden. Anledningen: de övriga vill inte bära munskydd.

Lena Hjelte (SD) vill att ledamöterna i socialnämnden ska föregå med gott exempel och bära munskydd vid sina sammanträden.

Lena Hjelte (SD) vill att ledamöterna i socialnämnden ska föregå med gott exempel och bära munskydd vid sina sammanträden.

Foto: Privat

Virserum2020-11-10 11:27

– Visst kan jag delta på videolänk, säger Lena Hjelte, men då kan jag inte vara med på sekretessärendena. De behandlas inte digitalt utan bara fysiskt i rummet.

Nyttan med munskydd i olika sammanhang har diskuterats mycket den senaste tiden, men utvecklingen har gjort att frågan nu ställts på sin spets.

– Vi måste alla inse, att vi kan vara smittobärare utan att veta om det, säger Lena Hjelte. Vi måste fatta att det är allvar nu.

Hon vill därför att alla ledamöter ska bära munskydd.

– När läget är som det är, måste vi använda allt vad skydd vi kan. Om alla deltagare i mötet använder munskydd så är vi alla lite mer skyddade. En nämnd som socialnämnden borde föregå med gott exempel i den här frågan.

Nämndens ordförande, Per-Inge Pettersson (C) utesluter inte att munskydd kan komma att användas framöver. Men i nuläget finns inga beslut om det.

Han berättar att på grund av de förändrade råden, har han i stället tagit beslut om att alla sammanträden framöver ska vara heldigitala, med bara föredragande, sekreterare och ordförande på plats. Alla andra sitter hemma vid sina skärmar.

– Vi kan behandla alla icke sekretessbelagda ärenden på det här viset, säger Pettersson. Vi har också kollat med Sveriges kommuner och regioner om vi kan behandla sekretessärenden digitalt, men fått beskedet att vi riskerar att beslutet överklagas och vi kan bötfällas.

I stället kommer personärenden att behandlas separat, under så säkra förhållanden som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!