Kunglig fond står för notan när rälsbuss får nya kläder

Det blev en nyårspresent utöver det vanliga. Ett bidrag på 110 000 kronor gör det möjligt att renovera en av de gamla rälsbussarna invändigt.

Nu ska rälsbussen bli riktigt fin invändigt. Föreningen har fått ett bidrag som ska användas att klä om alla stolarna.

Nu ska rälsbussen bli riktigt fin invändigt. Föreningen har fått ett bidrag som ska användas att klä om alla stolarna.

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-01-04 21:30

Dennis Blomfeldt i smalspårsföreningen i Virserum är jublande glad över att få den här möjligheten. Det är Gustav VI:s kulturfond, i dagligt tal kallat Kungafonden - Kultur, som beviljat bidraget.

– Pengarna kommer att användas för att klä om stolarna i rälsbussen, säger Dennis Blomfeldt. Redan förra året fick vi också ett bidrag på 60 000 kronor från fonden, för att låta väva upp originaltyg till den här omklädnaden.

Han förklarar att det är ett väveri i Boråstrakten som tagit fram ett tyg som är exakt efter originaltyget från 1950-talet. Rött, lite plyschaktigt och med svarta ränder.

– Vi kommer att klä om alla 44 sittdynorna och ryggstöden med det nya tyget, vi kommer också att byta ut skumgummit i sitsarna, det är gammalt, hårt och obekvämt, säger han.

Och medan renoveringen ändå är i gång kommer också de gröna metallställningarna att målas om och bli fina.

– Vi kommer också att lägga in en ny linoleummatta, säger Dennis Blomfeldt. I dag ligger det någon gammal dålig platsmatta som lagts in någon gång. Men vi kommer att gå tillbaka till originalet.

Det ställs höga krav för att komma ifråga för ett bidrag från Kungafonden. Dennis Blomfeldt berättar att man måste ha rekommendationer och i det här fallet har man fått med sig textilkonservatorn från Kalmar Läns Museum på tåget. 

Som garant för att det inte ska bli som Kungens nya klädsel...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!