Flera fall av bedrÀgeri med koppling till lokal bank

Ett antal av Virserums Sparbanks kunder har utsatts för bedrÀgeriförsök under de senaste veckorna.

Bankchefen Gunnel Olsson ÖrbĂ€ck bekrĂ€ftar att ett antal av bankens kunder utsatts för bedrĂ€geriförsök den senaste tiden. SĂ€kraste sĂ€ttet att skydda sig, sĂ€ger hon, Ă€r slĂ€nga pĂ„ luren direkt.

Bankchefen Gunnel Olsson ÖrbĂ€ck bekrĂ€ftar att ett antal av bankens kunder utsatts för bedrĂ€geriförsök den senaste tiden. SĂ€kraste sĂ€ttet att skydda sig, sĂ€ger hon, Ă€r slĂ€nga pĂ„ luren direkt.

Foto: Bring

Virserum2023-08-16 05:00

Det Àr ofta det klassiska tillvÀgagÄngssÀttet, att nÄgon ringer upp och sÀger sig vara frÄn banken och ber kunden att logga in pÄ sin internetbank, för att stoppa ett pÄgÄende bedrÀgeriförsök.

– Det har ocksĂ„ hĂ€nt att bedragaren sagt sig vara frĂ„n polisen, och ber kunden logga in, sĂ€ger Gunnel Olsson ÖrbĂ€ck, vd pĂ„ Virserums Sparbank, som bekrĂ€ftar att det gjorts bedrĂ€geriförsök med koppling till banken.

– I nĂ„got fall har kunden ocksĂ„ blivit ombedd att flytta sina pengar till ett annat konto, sĂ€ger Gunnel Olsson ÖrbĂ€ck och tillĂ€gger:

– Jag kan inte sĂ€ga hur mĂ„nga det varit, men vi har nĂ„gra som varit inne hos oss pĂ„ kontoret och berĂ€ttat. Men det kan finnas ett mörkertal som vi inte vet om.

Troligtvis har bedragarna inte kommit över nÄgra pengar vid de hÀr försöken.

Motmedlet mot bedragarna Àr nÀst intill lika klassiskt som metoderna.

– Lita aldrig pĂ„ nĂ„gon som ringer och börjar prata om pengar. DĂ„ kan man utgĂ„ frĂ„n att det Ă€r frĂ„gan om lurendrejeri. SlĂ€ng pĂ„ luren. Den typen av mĂ€nniskor behöver man inte vara artig mot, sĂ€ger Gunnel Olsson ÖrbĂ€ck.

Och man behöver inte vara rĂ€dd för att slĂ€nga pĂ„ luren i örat pĂ„ nĂ„gon frĂ„n banken. 

– Vi ringer aldrig upp nĂ„gra kunder och ber dem logga in.

En vÄg av bedrÀgeriförsök, mer eller mindre lyckade, har svept fram över vÄra trakter den senaste veckan. NÄgot som Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn kan bekrÀfta. Han har en hel bunt anmÀlningar frÄn bÄde företag och privatpersoner framför sig pÄ bordet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om