Hon tar över Munhälsan där hon hade sin språkpraktik

Lemma Shaheen kom till Hultsfred från Syrien 2015. Nu har hon fått sin tandläkarlegitimation och tar över Munhälsan i Virserum.

Göran Arvidsson och Lemma Shaheen har arbetat tätt tillsammans de senaste åren. Enligt Göran har det varit meningsfullt att få en så pass duktig tandläkare till Munhälsan som Lemma.

Göran Arvidsson och Lemma Shaheen har arbetat tätt tillsammans de senaste åren. Enligt Göran har det varit meningsfullt att få en så pass duktig tandläkare till Munhälsan som Lemma.

Foto: Privat

Virserum2022-01-02 20:00

I drygt elva år var Lemma Shaheen tandläkare på landsbygden runt Damaskus och i Saudiarabien. Sedan kom oroligheterna som vände upp och ner på tillvaron.

– Min man blev arresterad och fråntagen passet när han hälsade på sin mamma i Syrien. Han blev frisläppt men flydde landet och fick asyl i Sverige som politisk flykting. Ett år senare fick jag och våra två små barn också asyl av den svenska ambassaden, så vi kunde återförenas i Hultsfred, säger hon.

Omedelbart började hon kämpa för att lära sig språket och finna en väg in på arbetsmarknaden i Sverige. 2016 fick Lemma språkpraktik hos Munhälsan i Virserum och där blev hon tidigt uppmärksammad för sitt driv och engagemang för yrket.

– Vi har haft en väldig tur som har träffat en så seriös tandläkare som Lemma. Hon går in för det helhjärtat och jag märkte tidigt att hon har en bra kontakt med patienter. Hon fick anställning som tandsköterska 2017 och genom åren har hon blivit som en del av familjen, säger Göran Arvidsson, nuvarande ägare för Munhälsan.

Han berättar att ambitionen vid anställningen var att Lemma skulle få sin tandläkarlegitimation. Han var hennes handledare under tandläkarpraktiken och de la mycket tid på att gå igenom patientsäkerhet samt det svenska vårdsystemet.

På första försöket klarade Lemma det teoretiska och praktiska provet vid Karolinska Institutet. I mars 2021 fick hon slutligen sin tandläkarlegitimation. Hon beskriver att hon har haft nytta av sina tidigare erfarenheter som tandläkare – i Saudiarabien var hon van att utföra akuttandvård och komplicerade ingrepp. Det hon däremot uppskattar med den svenska tandvården är den höga patientsäkerheten, individuella planeringar och förebyggande arbete.

– Jag har fått mycket hjälp av Göran och alla på Munhälsan. Vi har planerat allt tillsammans och för drygt ett år sedan fick jag frågan om jag vill ta över nu när Göran närmar sig pensionsålder. Jag trivs verkligen här. Nu vill jag fortsätta hjälpa våra patienter som funnits hos oss länge och utveckla vården, säger hon.

I november inleddes processen för att Lemma ska kunna ta över tandläkarkliniken. De har fått det godkänt av Bolagsverket och nu väntar några detaljer att gå i lås så att hon blir den nya ägaren från och med årsskiftet.

– Vi är den enda tandläkarkliniken i Virserum och är en viktig kugge i samhället. Jag är glad och stolt att just Lemma tar över, säger Göran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!