"En svensk har aldrig vunnit, sjukt om det händer nu"

Ikväll avgörs det om David Modig, VD för Modig Machine Tool AB, får titulera sig Världens främsta entreprenör. "Det har aldrig hänt tidigare att någon från Sverige vunnit, så det skulle vara sjukt om det händer nu".

Så här såg det ut i mars, när David Modig (mitten) vann pris som "Årets främsta entreprenör" vid Sverigefinalen. Här ses han tillsammans med galans övriga pristagare. Ikväll avgörs om han tar hem segern in den stora världsfinalen.

Så här såg det ut i mars, när David Modig (mitten) vann pris som "Årets främsta entreprenör" vid Sverigefinalen. Här ses han tillsammans med galans övriga pristagare. Ikväll avgörs om han tar hem segern in den stora världsfinalen.

Foto: Theo Axlund

Virserum2021-06-10 16:00

Det säger Virserumsbördige David Modig när vi når honom på telefon på väg till Stockholm i bil, tillsammans med fru och barn.

Egentligen skulle den åtråvärda utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year delats ut i Monte Carlo, men pandemin sätter stopp för det.

– Det har sagts att alla segrare från respektive land ska få åka dit nästa år, bara för att, säger David Modig som låter lugn på rösten.

Fjärilar i magen har han inga, säger han.

– Jag är inte sådan att jag får det, när det handlar om sådant här. Jag är den jag är, så får jag hoppas att de tycker om mig, säger David och berättar att en internationell jury ställt 100-tals frågor till honom, om allt ifrån vad han gör på fritiden, till vilka mål han har för företaget och hur han ska nå dem.

Nu har de haft två veckor på sig att bestämma sig för vem som ska prisas.

undefined
1 200 företagare runt om i landet var nominerade till titeln "Årets främsta entreprenör". Vinnare: David Modig från Virserum. "Det har betytt mer än jag trodde för företaget", säger han med timmar kvar till den stora världsfinalen.

Modig Machine Tool AB, med huvudkontor i Kalmar och lager och delmontering kvar i Virserum, konstruerar och tillverkar precisionsmaskiner, främst till flyg- och fordonsindustrin.

I mars utsågs företagets VD David Modig till "Årets främsta entreprenör" vid den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year.  

I kväll har det blivit dags för honom att representera Sverige i den stora världsfinalen.

Vad tror du om förutsättningarna att faktiskt ro hem titeln "Världens främsta entreprenör"?

– Förutsättningarna är väl egentligen noll procent. Jag brukar ha bra självförtroende, men jag är realist.

Så tillägger han:

– I Sverigefinalen var vi det minsta företaget och nu ställs vi mot bolag med 20 000 man, men nu ska de ju inte jämföra storleken på bolaget, säger de, utan entreprenörskapet och vad man gått igenom. Om de tänker så – då finns chansen.

Konkurrensen är stenhård, EY arrangerar årligen utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year i drygt 60 länder.

– Det har aldrig hänt tidigare att en entreprenör från Sverige vunnit, så det skulle vara sjukt om det händer nu.

Fast egentligen spelar det David mindre roll hur det går, säger han. Det är kul bara att få vara med i det här sammanhanget, det är bra för firman, bra marknadsföring.

Vad har det betytt för företaget att du vann Sverigefinalen?

– Det har gett mer än jag trodde. Det har varit mycket uppmärksamhet kring fabriken, folk som inte vetat vilka vi är eller vad vi gör. Så det har gett oss bra reklam. Rent konkret är den stora skillnaden att våra kunder fått mer förtroende för oss, de blir tryggare i affären med oss.

Kvällens event, där David Modig står i centrum, sänds live och alla kan ta del av avslöjandet om vem som blir "Världens främsta entreprenör" och senare under kvällen vet vi – om det blir David Modig som tar hem titeln.

– Beroende på hur det går slutar kvällen tidigare eller senare, säger han glatt.

Fotnot: EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!