Han har köpt Konsumhuset: "Ska återfå forntida glans"

En Stockholmare är ny ägare till "Konsumhuset" i Virserum. Nu är Daniel Anderssons målsättning att huset ska återfå sin forntida glans.

Daniel Andersson, vars företag DA Anderssons Fastigheter, har köpt "Konsumhuset" i Virserum. "Jag gillar transformationen, när man tar något nedgånget, bortglömt och lyfter det", säger han.

Daniel Andersson, vars företag DA Anderssons Fastigheter, har köpt "Konsumhuset" i Virserum. "Jag gillar transformationen, när man tar något nedgånget, bortglömt och lyfter det", säger han.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2020-10-05 06:00

Daniel Andersson säger sig gilla transformationen, när man tar något nedgånget, bortglömt och lyfter det.

Det vill han göra med det i folkmun kallade "Konsumhuset", som hamnat i dålig dager och varit ständigt förekommande hos miljönämnden.

– Jag har förstått att det hänt en hel del här i Konsumhuset, säger Daniel Andersson. Desto större anledning att låta det återfå sin forntida glans.

undefined
Det är ett omfattande projekt och rusta upp fastigheten i centrum. Så här långt har Daniel Andersson totalrenoverat en av åtta lägenheter, fixat till taket, påbörjat fönsterbytet och framför allt fixat till tvättstugan.

Hur kommer det sig att en Stockholmare satsar på en fastighet i Virserum?

– Det är många olika anledningar, dels att jag har en sambo som är från Småland, så vi har varit en hel del i de här krokarna, så när vi åkt förbi har jag fått upp ögonen för det här huset, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är en jättefin fastighet, välbyggd och med underbar utsikt över Virserumssjön från de flesta lägenheterna, så jag ser verkligen potential i huset. Jag har alltid velat ta hand om en fastighet i lite sämre skick och rusta upp den så folk vill bo där.

undefined
Köket före och efter.

Vad har du för planer för huset?

 – Jättemånga och jag håller på att beta av dem en efter en, säger Daniel Andersson när vi träffas i Virserum, där han av naturliga skäl kommit att tillbringa en hel del tid sedan köpet i maj. Hyresgästernas främsta önskan var en bra tvättstuga fick jag till mig, så det var något av det första jag satsade på. En fräsch tvättstuga med nya maskiner och bokningssystem.

Han håller också på att fixa det mest akuta, som taket och byte av fönster. Det har kommit upp fasadbelysning, för att få bort den mörka känslan, och så här långt har en lägenhet genomgått en totalrenovering. Övriga ska göras efter hand är tanken.

– Jag har hyresgäster till sju av åtta lägenheter. Antingen gamla sedan tidigare eller nya som flyttat in eller ska flytta in efter renoveringen. Jag har också fått klart med en ny hyresgäst till butiken i bottenplanet. Så det är slut på papp för fönstren, utan nu ska det sättas i glas och framöver ska också träfasaden mot gatan målas om.  

undefined
Hallen före och efter.

Vad ser du som den största utmaningen?

– Största utmaningen är jag nog mitt i, det är att få ordning på hela huset. Så jag skulle säga de stora kostnaderna och stora projekten. Det har inte varit det lättaste, eftersom huset var så nedgånget, men man får ta det pö om pö och det är samtidigt jättespännande.  

Har du planer på att flytta hit?

– Det vet man aldrig.

"Här ska antingen bli en innergård, eller så ska planen asfalteras om", berättar Daniel Andersson om sina tankar för framtiden.
"Här ska antingen bli en innergård, eller så ska planen asfalteras om", berättar Daniel Andersson om sina tankar för framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!