Stor glädje efter överraskande kovändningen

Debatten om ja eller nej till en vindkraftpark i Tönshult blev nästan ett antiklimax, när kommunalrådet Lars Rosander (C) sa nej till planerade vindkraftparken i Tönshult utanför Virserum.

Kommunfullmäktiges nej till vindkraftparken kom som en glad överraskning för "motståndsrörelsen". "Överraskade och lättade" tyckte Hjalmar Österberg i föreningen Vindfrid.

Kommunfullmäktiges nej till vindkraftparken kom som en glad överraskning för "motståndsrörelsen". "Överraskade och lättade" tyckte Hjalmar Österberg i föreningen Vindfrid.

Foto: Kurt Engström

Virserum2021-09-27 22:05

– Vi satt här ett gäng och lyssnade till debatten, säger Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen Vindfrid. Vi var övertygade om att kommunen skulle gå på kommunstyrelsens förslag och säga ja till vindkraftparken.

Men det blev ett nej. Centerpartiet hade lyssnat in vad medborgarna i Virserumstrakten hade att säga och kommit fram till att det skulle bli för stora konsekvenser för de boende i området. Vilket resulterade i att Rosander och flera centerledamöter med honom gjorde en kovändning och såg till att utnyttja kommunens Vetorätt. Samtidigt som vänsterpartister och socialdemokrater avstod från att rösta.

– Det var en överraskande vändning, säger Hjalmar Österberg, överraskade och lättade är nog det rätta ordet. Och vi är väldigt tacksamma för att blev så. 

Men någon champagne att fira med blev det inte, även om det hade varit befogat. De hade inte riktigt väntat sig den här vändningen.

Men än är det för tidigt för föreningen att slå sig till ro, betonar Hjalmar Österberg. Nu får vi ladda om för nästa kamp.

Då är det Njords satsning utanför Målilla som står i skottlinjen. 

– Sedan tror jag inte att Stena ger sig utan vidare, säger Hjalmar vidare. De väntar nog bara in kommunens vindbruksplan och gör ett nytt försök. Den vindbruksplanen kan bli avgörande, när den blir klar. Det är väldigt avgörande hur den kommer att skrivas.

Lite längre söder ut i kommunen, var det nog och en och annan kork som smällde fram på kvällen.

– Här i Virserum är glädjen stor i kväll, säger Jan-Olof Svensson, Jos kallad i vardagslag. Det här visar hur viktigt det är med folkopinionen. 

Den senaste tiden har han haft åtskilliga sömnlösa nätter, erkänner han, med att fundera på hur det ska bli och hur man skulle kunna lösa det här. Och nu blir det kanske en sömnlös natt till. Fast av en helt annan anledning.

– Men jag vill verkligen ge en eloge till politikerna som lyssnat på oss och tänkt en gång till, säger han. 

Han berättar också att det plingade oavbrutet i telefonen efter mötet. Det ena SMS-et efter det andra tackade för insatserna.

– Men det är inte bara jag som jobbat med det här, säger Jos, det är flera som varit med i kampen. 

Men Jos har stått på barrikaden och viftat med Dackeflaggan, bland anat genom manifestationen här om veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!