Drömhuset: Soffan utformad efter egna rumpor

Skräddarsytt är ledordet, när arkitektstudenterna Hannes Hemb och Patrik Johansson konstruerade drömhuset med sina egna kroppar som referens.

Hannes Hemb och Patrik Johansson presenterar sitt examensarbete, ett skräddarsytt drömhus, som kommer att visas på konsthallen i sommar.

Hannes Hemb och Patrik Johansson presenterar sitt examensarbete, ett skräddarsytt drömhus, som kommer att visas på konsthallen i sommar.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2020-06-06 14:00

Ja till och med sitsen i den väggfasta soffan är utformad efter egna rumpor.

De båda har precis avslutat studierna på KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, och det här bygget är deras examensarbete, som de nu fick chansen att bygga upp i full skala.

Det nio kvadratmeter stora huset, byggt i grov plywood, innehåller en hel rad spännande lösningar. Som till exempel att vardagsrummets dagbädd är skjutbar, och kan förvandlas till kök. Det påminner lite om Musse Piggs husvagn på julafton.

Här finns också en separat välisolerad kub, tänkt som sovutrymme. Och självklart en takterrass med utsikt.

Det var Hannes Hemb och Patrik Johansson som själva tog kontakt med konsthallen, som ju jobbat mycket med arkitektur genom åren.

– Hannes hade varit här förut, säger Patrik Johansson, så vi hörde av oss. Och de var jättepepp på att få hit bygget.

Även om det inte är "träår" i år, så ville konsthallen gärna ha den här skapelsen att visa för besökarna.

– Vi vill att det ska hända saker på området, säger konsthallens Barbro Wenden, det ska vara förändringar med jämna mellanrum så att det blir spännande att komma hit. Och i dessa tider vill vi också ha mer verksamhet utomhus. 

Hon berättar att det är mer uteaktiviteter på gång. Just nu håller man på att söka efter konstnärer som kan jobba med uteverk för att skapa mer liv på området.

– Det är ju ett bra utflyktsmål, säger Barbro Wenden, med museerna, konshallen och området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!