"Det är för tidigt att blåsa faran över"

Antalet bekräftade fall av skabb har nu vuxit till ett 30-tal, kopplade till vård och omsorg. "Än kan vi inte blåsa faran över", säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

Foto: Landstinget Kalmar Län

Virserum2018-10-02 17:06

Under tisdagseftermiddagen gjordes en avstämning, vad beträffar utbredning av hudsjukdomen skabb. Det visade sig då att runt 30 personer smittats.

Så smittspridningen har fortsatt, men dess bättre mattats av sedan det var som intensivast i slutet av augusti.

– Det blev som vi befarade från början, att det här skulle komma att bli problematiskt. Siffran har stigit undan för undan och fortfarande har det inte gått riktigt två månader sedan vi upptäckte det första fallet, så det kan fortfarande dyka upp nya drabbade. Det är för tidigt att blåsa faran över, även om vår förhoppning förstås är att vi lyckats bryta alla smittvägar, säger Lisa Labbé Sandelin.

I vanliga fall brukar man upprätta särskilda hygienregler som sträcker sig över ett par månader från det senaste upptäckta fallet, men nu har det beslutats att skyddskläderna ska användas extra länge.

– Efterhand som vi fått nya fall har den tiden utökats till tre månader, för att vi ska vara helt säkra och få extra marginal.

Så vitt man förstår är det rent generellt ovanligt många som fått skabb i år. I Hultsfreds kommun, länet och övriga landet.

– Det går i cykler, med 15 års mellanrum och det är runt 14-16 år sedan nu som vi senast hade en större utbredning av skabb i Sverige, säger Lisa Labbé Sandelin. Det är förmodligen därför vi har en större omfattning även här lokalt, för att det tycks vara ett skabbår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om