De skolorna börjar med fjärrstudier

Högstadiet på Prolympiaskolan i Virserum inför distansutbildning. Från och med fredag kommer eleverna att plugga hemifrån fram till 24 januari.

Avståndet är viktigt. Och det uppnår högstadieskolorna i kommunen genom att ha fjärrundervisning. Både Prolympia och Albäckskolan börjar terminen med studier på distans.

Avståndet är viktigt. Och det uppnår högstadieskolorna i kommunen genom att ha fjärrundervisning. Både Prolympia och Albäckskolan börjar terminen med studier på distans.

Foto: Maria Hedenlund

Virserum2021-01-06 12:44

.– Vi skulle ha börjat nu på torsdagen, men eleverna får en extra studiedag så att vi hinner ställa om. Från och med fredag kommer de att få sin undervisning hemma genom sina ipads, säger Mia Schultz, kanslist på skolan.

Det är första gången som Prolympia i Virserum tar till fjärrundervisning i kampen mot coronasmittan.

– Vi har inte behövt stänga skolan, vi har inte haft det smittoläget förut. Men nu när Region Kalmar län gick ut och vädjade om att stänga högstadieskolorna så kommer vi att göra det, säger Mia Schultz.

Beskedet om hemmaplugget kom på tisdagen, så det blev ganska snabba ryck för personalen att ställa om.

– Vi har haft en beredskap för det här ända sedan i våras när det bröt ut, så det ska gå bra. Vi har ju också väldigt mycket digitala läromedel till vardags, säger Mia Schultz.

Albäckskolan i Hultsfred börjar vårterminen på samma sätt som hösten avslutades. Med fjärrstudier. Även här blir det fram till 24 januari. Efter samråd med smittskyddsläkare har skolan beslutat sig för att fortsätta med fjärrstudierna.

Det betyder att eleverna får följa undervisningen enligt ordinarie schema via sina datorer i stället för att vara i skolan.

Beslutet om fjärrundervisning gäller dock inte grundsärskolans elever, som kommer att vara kvar som vanligt i skolan.

Det var på tisdagen som smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin gick ut i media med en önskan om att högstadieskolorna skulle hålla stängt de två första veckorna på terminen, för att minska smittorisken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!