Bolaget laddar för ny toppensommar

Förväntningarna är höga. Förra sommaren slogs besöksrekorden på löpande band i Virserum. Och förhoppningen är att det ska bli ännu bättre i år när besökarna slipper restriktionerna.

Stinsen laddar för en ny toppensommar med en nya och omväxlande hantverksutställning, med både mjuk och hård slöjd.

Stinsen laddar för en ny toppensommar med en nya och omväxlande hantverksutställning, med både mjuk och hård slöjd.

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-06-14 11:30

Det hoppas i alla fall Frank Axelsson som vi träffar på Bolagsområdet. Där han, och flera med honom som bäst håller på att bygga en ny caféflotte som ska ligga i dammen i Virserumsån när den blir klar. Hans förhoppningar delas av Ninni Edheimer, ordförande i hantverksföreningen Stinsen, där förberedelserna inför sommarens utställning precis är klara.

– Vi hade en bra sommar förra året, kanske tack vare pandemin. Nu hoppas vi på en ännu bättre sommar nu när vi slipper den, säger hon.

Kan verka lite motsägelsefullt kanske, men hon förklarar att pandemin gjorde att många valde att semestra hemma, och nu när restriktionerna är borta är det ännu fler som vågar sig ut.

Som så många gånger tidigare är utställningen en blandning av hård och mjuk slöjd i olika material. Och slöjd av både nya och välkända medlemmar i föreningen.

Frank Axelsson och Johan Ekselius börjar se slutet på jobbet med flotten, och de räknar med att den ska vara sjösatt och klar att användas lagom till midsommar.

– Den gamla hade 20 år på nacken och den började bli lite murken nu, säger Frank Axelsson.  

Den nya kommer att se ut precis som den gamla, den byggs rent av efter samma ritning. Och en del av staketet kommer att återanvändas efter renovering.

Möbelindustrimuseet kör på som vanligt i sommar. Ordförande i föreningen Thorbjörn Svahn berättar att man kommer att hålla öppet sju dagar i veckan, för att visa de gamla maskinerna i drift. Även det unika telemuseet på området har piffats upp, med lite ny belysning, och en hel del nya gamla telefoner. En vandring där är rena nostalgitrippen. Det är förmodligen landets enda mobiltelefonmuseum, säger Frank Axelsson som basar för området.

– Fast vi har många telefoner som är äldre. Det började med Bells telefoner i Amerika på 1800-talet. Och en sådan har vi.

På konsthallen är det redan full fart och efter midsommar blir det än mer fart på området, berättar konsthallschefen Carolina Jonsson.

Den stora sommarutställningen om trä har redan dragit igång, och längre fram i sommar glider fokus över till träslöjd. Med kurser och utställningar. Och hantverksdag.

Sommarens stora begivenhet blir i slutet av augusti, när SVT-programmet Antikrundan kommer på besök. Vart experterna än kommer blir det rena rama folkvandringen av personer som vill ha sina klenoder värderade.

Johan Ekselius och Frank Axelsson kämpar för att få den nya caféflotten klar till midsommar, när säsongen startar på allvar.
Johan Ekselius och Frank Axelsson kämpar för att få den nya caféflotten klar till midsommar, när säsongen startar på allvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!