Värnade bidrag från Kungen: "Snart kan vi elda"

Ett bidrag som värmer. Rent bokstavligt. Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik har beviljats ett bidrag från Gustav IV fond för Svensk Kultur.

Ett bidrag från kungafonden för Svensk kultur öppnar möjligheter att slutföra renoveringen av stationshuset i Flaten.

Ett bidrag från kungafonden för Svensk kultur öppnar möjligheter att slutföra renoveringen av stationshuset i Flaten.

Foto: Privat

Virserum2022-12-28 05:30

Pengarna, 60 000 kronor, kommer att användas för att renovera rökgångarna i stationshuset i Flaten. Det är det sista som återstår av renoveringen av det gamla stationshuset.

– Det kommer att göra huset betydligt mer användbart, säger Dennis Blomfeldt, eldsjäl i järnvägsföreningen.

Sedan föreningen blev ägare till huset för några år sedan, har det genomgått en lika omfattande som varsam renovering. Det mesta gjort på ideell väg.

– Men att renovera rökgångarna är ett jobb som kräver fackmän, förklarar Dennis Blomfeldt, det är för komplicerat för att göra på ideell väg. Så till nästa vinter hoppas vi kunna elda i de vackra kakelugnarna som finns i huset igen.

Efter att ha stått tomt och öde under många år har rökgångarna i huset hunnit förfalla en hel del, och en renovering är av nöden.

Så det här bidraget från kungafonden kommer väl till pass för att slutföra renoveringen. Det är kung Carl XVI Gustav som, med hjälp av sina adjutanter fördelar bidragen ur fonden.

– Det är med stor tacksamhet som vi tar emot pengarna, säger Dennis Blomfeldt, och vi är glada att vår nuvarande kung valt att prioritera det här.

Samtidigt jobbar föreningen vidare med bygget av sitt rälsbussgarage i Virserum.

– Nu har vi bygglovet klart, säger Dennis Blomfeldt, och bygget börjar någon gång in på nyåret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!