Vindkraftparken Hycklinge och kraftledningen

Eon gav upp på grund av Kindabornas stora motstånd och orkade inte driva vindkraftprojektet vidare.

Debatt2019-09-25 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu tar ett nytt vindkraftbolag över och driver Eons planer vidare. Utan vindkraftparken behövs förmodligen ingen ny högspänningsledning.

Det norska bolaget Fred. Olsen Renewables vindkraftbolag tar över och bygger vidare på Eons planer och nu är det än en gång  Kindaborna som måste vässa klorna och på alla sätt försöka förhindra vindkraftsetableringen. För kommun och medborgare måste det stå helt klart att den omfångsrika förstörande luftkraftledningen som i en sväng går in mot Horn enbart är till för att ta hand om den planerade vindkraftsproduktionen. Vill Kindas politiker, där även Vimmerby kommun berörs, förhindra den mark- och skogsskövling som luftledningen kommer att förorsaka, ja då säger man nej till vindkraftsetableringen utanför Horn och Hycklinge. Projektet med kraftledning och vindkraftsparken har pågått i snart tio år och genom folkets samlade motstånd avslutade Eon projektet i april 2014.

Beträffande kraftledningen bör man försöka göra ett ”omtag” på hela luftkraftledningens problematik och i likhet med en färsk dom i Kalmar län få ledningen nedgrävd exempelvis bredvid väg 34. Stora arealer av skog och mark skulle räddas till miljöns fördel. Och i rak motsats till den stora miljöförstörande vindkraftsparken där den biologiska mångfalden skadas, där flyttande fåglar och fladdermöss dödas i tusental.

I projektet Gröninge har vindmätningarna visat att vindarna i området kräver mycket höga torn för att uppnå lönsamhet, vindkraftverken kommer att förpesta omgivningarna för både Hycklinge och Horn samt för alla gårdar och boende inom en omkrets av minst 5– 10 kilometer. Det är en avsevärd skillnad på Eons vindkrafttorn på 150 meter och på de planerade nya på 250 meter.

Det är anmärkningsvärt att läsa om Kindapolitikernas nya syn på vindkraftsutbyggnaden. Och hur lite dom bryr sig om sina medborgare i södra delen av kommunen. Vi har förstört och preparerat vårt land med över 3 300 vindkraftverk som producerar en mycket ringa del till elproduktionen, cirka tolv procent. Vindkraften behövs över huvud taget inte i svensk elproduktion. Ska dom ändå byggas, bygg dom till havs. Satsa som många i dag gör på det bättre alternativet med att ta tillvara solens värmeffekt. Öka bidragen till solpaneler och i varje bygglov bör det vara krav på en viss yta av solfångare.

Vi har ett manipulerat rättssystem som ger oss få möjligheter att värna naturen och vår existens, därför måste vi med stor kraft kräva inflytande för vår överlevnad. Och hur kan man vara för en luftledning eller en vindkraftpark trots att man känner till att det sker en våldtäkt på naturen i alla dess delar. Vindkraftsbyggandet och luftledningen ökar i stället för minskar våra koldioxidutsläpp. Gräv ner högspänningsledningen och skrota planerna på en vindkraftpark på Gröningeskogen, var rädd om den vackra Kindanaturen!