Vimmerbyföretaget firar 25 års-jubileum

För 25 år sedan öppnade Jörgen Nilsson Ultimate Sound and Music i Vimmerby. "Åren har gått fort och det har varit väldigt roligt", säger han.

Jörgen Nilsson framför sitt bästa ljudsystem på Ultime Sound and Music.

Jörgen Nilsson framför sitt bästa ljudsystem på Ultime Sound and Music.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-11-21 18:00

Butiken för musik och ljudanläggningar öppnade i en annan mindre lokal på Storgatan från början. Sedan år 2000 har butiken varit belägen i de nuvarande lokalerna på samma gata.

Hur föddes idén till verksamheten?

– Jag har alltid haft en stor passion för musik. I början av 1990-talet jobbade jag på posten och hade ett beting på 58 trappingångar att dela ut som brevbärare. Gjorde man det så snabbt som möjligt fick man mycket tid över. Den lade jag på att förkovra mig i allt som hade med musik och ljud att göra, säger Jörgen Nilsson.

– Sedan föddes idén att starta eget i Vimmerby. I samma veva blev jag headhuntad av Gunnar Holm som var vd på Pioneer Scandinavia.  Han gav mig uppdraget att demonstrera deras anläggningar på mässor. När jag frågade Gunnar vad han tyckte om min idé att öppna eget så svarade han att om inte jag lyckades i denna bransch så skulle ingen göra det. Det var vad jag behövde höra för att köra igång.

Under åren har verksamheten förändrats en hel del.

– Från början var skivförsäljningen en betydligt större del. Den har blivit mindre för varje år, men jag har ändå behållit den och på sistone har det blivit ett litet uppsving då allt fler efterfrågar exempelvis musik på LP-skivor, säger Jörgen Nilsson.

Han säger att han inte känt behovet att lämna Vimmerby.

– Det har faktiskt fungerat så pass bra att det aldrig varit aktuellt.

Jörgen Nilsson berättar att han har kunder från hela landet och även internationellt som vill ta del av hans expertis.

Hur kommer det sig?

– Jag brukar jämföra mitt jobb med en kocks. Du kan ha de bästa råvarorna som finns, men rätten blir aldrig bättre än vad kocken gör den. Många anser att jag är en av de främsta kockarna i Europa när det gäller ljud. Det stora problemet är dock att man kan få en förhållandevis dyr anläggning att låta dåligt om den är ihopsatt och installerad på fel vis, säger Jörgen Nilsson.

Vad föredrar du själv för musik?

– Jag har en väldigt bred smak, men så länge den spelas med känsla så går jag igång, säger Jörgen som på senare år har fått uppfylla en dröm.

– Idag samarbetar vi med Benny Anderssons två studios RMV och Mono Music. Under åren har jag insett hur stor han är och vilken otrolig kompositör han är oavsett genre. Han gör musik som håller väldigt väl över tid och kommer hålla över 100 år, säger Jörgen Nilsson.

Jörgen Nilsson firar 25-årsjubileum med sin butik i helgen.
Jörgen Nilsson firar 25-årsjubileum med sin butik i helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!