Vimmerby på 20:e plats i Hjärtstartarindex

I Hjärt-Lungfondens nya kartläggning av landets tillgång på hjärtstartare hamnar Vimmerby kommun på 20:e plats.

57 registrerade hjärtstartare finns i Vimmerby kommun.

57 registrerade hjärtstartare finns i Vimmerby kommun.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Vimmerby kommun2019-10-17 16:15

Med 57 registrerade hjärtstartare hamnar Vimmerby kommun på 20:e plats av landets 290 kommuner när det gäller antal hjärtstartare per invånare. Det visar Hjärtstartarindex, som Hjärt-Lungfonden tagit fram.

Antalet hjärtstartare varierar kraftigt i landet. Sotenäs, som toppar kommunlistan, har 24 gånger fler hjärtstartare per invånare än Storfors, som ligger sist.

– Vid plötsligt hjärtstopp kan ett ögonblick utgöra skillnaden mellan liv och död – för varje minut utan behandling minskar chansen att överleva med 10 procent. Men det förutsätter att hjärtstartaren finns nära till hands, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd, i ett pressmeddelande.

– Åh vad roligt, det är fantastiskt måste jag säga. Det är helt otroligt. Det var lite vår ambition när vi drog igång det här med att öka kunskapen om hjärtstopp och möjligheten för fler att överleva. Ambitionen är att komma upp till förstaplats tänker jag, hur svårt ska det vara, säger Kristina Alsér när hon nås av nyheten att Vimmerby hamnat på 20:e plats.

Hon är starkt engagerad i frågan kring HLR och hjärtstartare efter att hennes man drabbades av ett hjärtstopp, som vi rapporterat om tidigare.

– En hjärtstartare gör ingen nytta om den inte är uppdaterad, ingen vet var den finns och ingen vet hur man använder den. Har man en hjärtstartare ska man se till att den uppdaterad och tillgänglig så många timmar på dygnet som möjligt, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!