Vimarhem får kritik för 2017

Styrelsen, ledningen och uppföljning av Vimarhem har bara varit tillräcklig i begränsad utsträckning under 2017.

Michael Svensson (S) är ordförande i det kommunala bostadsbolaget Vimarhems styrelse. En extra rapport pekar på brister i styrelsens och VD:s arbetssätt där bland annat uppföljningar saknas.

Michael Svensson (S) är ordförande i det kommunala bostadsbolaget Vimarhems styrelse. En extra rapport pekar på brister i styrelsens och VD:s arbetssätt där bland annat uppföljningar saknas.

Foto: JK

Vimmerby2018-07-04 18:00

Den slutsatsen finns i den extra utredning som gjorts på uppdrag av kommunens förvaltningsbolag, VKF.

– Den visar en hel del brister när det gäller styrdokument, uppföljning och implementering i bolagen av styrdokument som kommunfullmäktige beslutat om, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M) ordförande i Vimmerby kommun Förvaltning AB.

I maj tvingades Vimarhem ställa in bolagsstämman med kort varsel för att det kommunala förvaltningsbolaget beställt en extra granskning för att ta reda på om Vimarhems ledning, styrning och uppföljning varit tillräcklig under 2017. Så beskriver revisionsbyrån uppdraget.

Enligt rapporten saknas ett antal väsentligt styrande dokument i bolaget. Det saknas en strukturerad uppföljning för att se att de dokument som finns efterlevs.

Bland annat slår rapporten ner på att styrelsen inte utvärderar sitt eller verkställande direktörs arbete. Det saknas också ett strukturerat arbetssätt för att följa upp att beslut tagna av styrelsen blir genomförda.

Bolagets attestinstruktion av fakturor bedöms bristfällig och otydlig. Den kritiken handlar bland annat om att underordnad attesterar överordnads kostnader samt att beslutsattest görs av egna kostnader. Resultatet från utvärderingen visar också att styrningen från Vimmerby kommun Förvaltnings AB kan göras tydligare.

– Vi kommer att gå igenom vilka dokument som finns och vilka som saknas. Behövs det för att få in dem i bolagen får det bli extra bolagsstämma. Det gäller Vemab också, säger Tomas Peterson.

Vad reagerar du mest över i rapporten?

– Det är att den visar att vi borde följt upp de här delarna tidigare.

– Att olika former av utvärderingar genomförs i offentlig sektor är i sig inget konstigt. Det görs i syfte att säkerställa att verksamheten bedrivs på ett ändamålsenligt sätt, säger kommundirektören Carolina Leijonram.

Samma dag som rapporten föredrogs muntligt för Vimarhems ledning hölls en bolagsstämma som gav samtliga ledmöter ansvarsfrihet.

– I styrelsen ser vi utvärderingen som ett avstamp för den fortsatta utvecklingen av Vimarhems interna arbete, kommenterar Michael Svensson (S) ordförande i Vimarhem.

Vd Jan Erixon har tillsammans med andra tjänstemän lämnat en skriftlig kommentar på rapporten till styrelsen, och vill i övrigt inte kommentera rapporten.

– Vi ska diskutera skrivelsen tillsammans under torsdagen och kommenterar efter det, säger Michael Svensson.

Vimmerby kommun förvaltning AB

Vimmerby kommun Förvaltnings AB (VkF AB) är moderbolag i en koncern som består av tre dotterbolag och två dotterdotterbolag.

VkF AB ägs till 100 procent av Vimmerby kommun.

Ett av de tre helägda bolagen är Vimarhem AB som är Vimmerby kommuns allmännyttiga bostadsbolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!