Vill få grepp om hemmasittande elever

Mellan 20 och 30 elever håller sig hemma från skolan. Nu uppmanas Vimmerby kommun att ta fram en övergripande strategi och gemensamt arbetsätt mot problemet med "hemmasittare".

Peter Karlsson (C) och Lars Sandberg (C) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden respektive socialnämnden som behöver bli bättre på att samverka för att tidigt upptäcka och hjälpa barn som har bekymmer.

Peter Karlsson (C) och Lars Sandberg (C) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden respektive socialnämnden som behöver bli bättre på att samverka för att tidigt upptäcka och hjälpa barn som har bekymmer.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-03-18 20:00

– Vi jobbar redan med det, och jag tror inte att det rör sig om så många som 20 till 30 elever, säger Peter Karlsson (C), ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Åtgärden är en av de sex punkter kommunens revisorer efterlyser i en rapport efter en granskning av kommunens arbete med barn och ungas psykiska hälsa och barn som far illa.

Revisorerna anser att överenskommelsen mellan regionen och länets kommuner från hösten 2018 är en bra grund för att hjälpa barn och ungdomar med behov av insatser från olika verksamheter, och att personalens erfarenhet måste väga tungt för hur den ska tillämpas.

Enligt rapporten har samverkan mellan kommunen och barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, "dött ut", men att initiativ tagits för att få igång en ny form av samarbete. I fjol lämnades 18 remisser till BUP, det är fyra fler än året före.

Rapporten pekar på att rutiner saknas för regelbundna möten mellan socialtjänsten och skolan och möten främst förekommer vid aktuella ärenden. Det finns dock en resursgrupp som träffas ungefär en gång per termin, samt när behov dyker upp, enligt rapporten. Rapporten konstaterar en stor medvetenhet om värdet av tidig upptäckt av problem. Flera exempel på befintliga insatser finns, men en resurs som man menar saknas är en familjecentral. Trots att beslut tagits, finns ingen lämplig lokal.

Revisorerna efterlyser en gemensam och övergripande strategi för att förebygga ogiltig frånvaro från skolan, så kallade "hemmasittare" som uppges vara mellan 20 och 30 elever i grundskolan och gymnasiet i dag.

– Vi jobbar med åtgärder mot det, bland annat förekommer hemundervisning i något fall. Vi får en återrapport om det i nämnden senare i veckan, säger Peter Karlsson.

Revisionen vill också se dokumenterade rutiner för samverkan mellan socialtjänsten och skolan.

– Samverkan är A och O för det förebyggande arbetet och en tidig upptäckt av bekymmer är nyckeln för att minska problemen och även hålla ner kommunens kostnader, säger Lars Sandberg, (C) ordförande i socialnämnden.

Enligt rapporten kom drygt 500 anmälningar om barn och unga som far illa i Vimmerby kommun förra året. Cirka 150 av anmälningarna ledde till att det startades en utredning. Andelen utredningar som inte är klara inom 120 dagar har ökat och ligger på ungefär 25 procent.

Revisorerna vill se åtgärder som säkrar resurser och kompetens för att hinna utredningar i tid. Senast i juni ska nämnderna redovisa vilka åtgärder som kommer att vidtas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!