I grannkommunen Hultsfred gäller bevattningsförbud från onsdag 1 maj, men i Vimmerby väljer man att avvakta ett tag till innan allmänheten får lägga undan vattenslangen.

– Vi har ändå ganska normala vattennivåer för säsongen. Däremot förbereder vi oss inför nästa månadsskifte, vi bevakar det här hela tiden och kommer att ta beslut beroende på hur nivåer och väder utvecklar sig. Det jag kan säga nu är att det är viktigt att spara på vattnet, säger Emma Jonsson, VA-chef på Vimmerby Energi & Miljö AB.

Så om vi sparar nu kan Vimmerbyborna slippa bevattningsförbud?

– Det går förstås inte att lova åt något håll. Det beror på hur väder, vindar och grundvattennivåerna beter sig. Just nu är det inte akut och vi kan fylla på vår infiltration med ytvatten än så länge. Men självklart är det så att hushållar vi nu har vi bättre chanser att klara oss utan bevattningsförbud.

De senaste somrarnas torka har ökat medvetenheten och så länge det ser torrt ut och inte kommer nederbörd förstår de flesta problematiken, säger Emma Jonsson, som samtidigt varnar för att ”passa på” innan det blir ett eventuellt bevattningsförbud.

– Det är ett vanligt beteende, att vattna in i sista minuten. Vi vill ju inte att man slösar som en tok innan bevattningsförbudet. Det kan vara problematiskt om man står med en tom pool exempelvis, men de flesta pooler har ju reningsanläggning och behöver inte fyllas med rent dricksvatten. Det är bra om man använda andra alternativ, som sjövatten i tankbil, om man har möjlighet.

Hur kan det komma sig att Hultsfreds kommun beslutat om bevattningsförbud men inte Vimmerby?

– Vi har olika typer av täkter, det handlar också om hur marken ser ut, hur vattnet kommer ner, var vattnet kommer ifrån. Det är lite olika hur vi får vattnet, helt enkelt. Vi vill ta till bevattningsförbudet när vi anser det nödvändigt och manar till sparsamhet i övrigt. Vår förhoppning är att folk fortsätter hushålla med vattnet.