Verksamheten lever vidare

Snapsglas, fat och stenlyft. På Wimmerby Tenn säljer fortfarande klassikerna. Idag är verksamheten dock mer en hobby för ägarna Stig Cederteg och Bo Wiger.

Det är fortfarande i orginalformen från 70-talet som Stig Cederteg gjuter snapsglaset Södra Vi.

Det är fortfarande i orginalformen från 70-talet som Stig Cederteg gjuter snapsglaset Södra Vi.

Foto: Johanna Heed

Vimmerby2019-07-21 07:00

– Det stora breaket för oss var nog när vi var med i Café Norrköping. Det gav ett stort uppsving för oss och ledde till flera samarbeten, bland annat med Svenskt Tenn, berättar Stig Cederteg om startskottet för Wimmerby Tenn.

Det hela började med en idé om att göra egna snapsglas, för eget bruk. Det två arbetskollegorna och goda vännerna Stig Cederteg och Bo Wiger köpte en bit tenn och tillverkade tio glas var. Sakta men säkert växte intresset, och likaså beställningarna. Året var 1977 och Wimmerby Tenn hade sett dagens ljus. Några år senare hade det växt till en hel verksamhet med elva anställda, säljare och långväga kunder som besökte verkstaden i Vimmerby. Man sålde nu även fat, ljusstakar och andra prydnader i tenn.

– Jag tror att folk gillade att vi följde de gamla traditionerna. Vimmerby har ju en tennmästertradition, berättar Stig Cederteg.

Genom åren har Wimmerby Tenn samarbetat med flera konstnärer, däribland Henry Gustafsson som designat ”Lyftet”. Den smala gestalten i tenn, bärandes på en stor sten, har blivit en storsäljare. Trots att glansdagarna nu är förbi lever Wimmerby Tenn kvar. Idag är verksamheten dock varken Stig Cedertegs eller Bo Wigers huvudsakliga sysselsättning.

– Vi går plus rent ekonomiskt, men driver inte så hårt som vi gjorde förr. Idag är detta mer av en hobby, berättar Stig Cederteg.

Marknaden idag är annorlunda, och trots att tennet förfarande säljer, försöker man att anpassa sig efter efterfrågan från kunder.

– Det traditionella finns såklart kvar, men vi har försökt att bli lite mer moderna. Därför har vi börjat tillverka saker i mässing också, det ligger ju lite i tiden att göra det, säger Stig Cederteg.

Trots att framtiden rent ekonomiskt för Wimmerby Tenn visar på en positiv trend, finns det andra faktorer som kan hota verksamhetens överlevnad. Man har i nuläget ingen som kan tänkas ta över produktionen, och att hitta någon passande är lättare sagt än gjort. Hantverket kräver nämligen år av kunskap och erfarenhet. Idag jobbar de därför mot att förenkla produktionen, med målet att någon ska kunna lära sig tekniken snabbt och förhoppningsvis driva verkstaden vidare.

– Jag kommer aldrig att tröttna på detta, och har alltid nya projekt på gång. Men vi vill ju att Wimmerby Tenn ska leva kvar även efter oss, säger Stig Cederteg och får medhåll från Bo Wiger.

Smålands alldeles egna dalahäst, eller "Lyftet" som Henry Gustafsson verk egentligen heter, sägs porträttera senigheten och viljan hos smålänningarna.
Smålands alldeles egna dalahäst, eller "Lyftet" som Henry Gustafsson verk egentligen heter, sägs porträttera senigheten och viljan hos smålänningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!