VĂ„g av Ă„ldringsbrott i polisregion syd

Under mĂ„ndagen fick polisen kĂ€nnedom om ett försök till bedrĂ€geri i Vimmerby – ett av mĂ„nga sedan i julas.

BedrÀgerier mot Àldre, ofta över 90 Är, dÀr bedragaren uppger sig för att vara polis har exploderat i polisregion syd.

BedrÀgerier mot Àldre, ofta över 90 Är, dÀr bedragaren uppger sig för att vara polis har exploderat i polisregion syd.

Foto: Arkivbild/Anders Törnström

Kalmar lÀn2020-01-22 12:00

Under mÄndagseftermiddagen fick polisen kÀnnedom om ett försök till bedrÀgeri i Vimmerby.

– NĂ„gon ringer till en kvinna i 70-Ă„rsĂ„ldern och sĂ€ger att man Ă€r frĂ„n polisen. Personen sĂ€ger att ett av kvinnans barn har blivit skadad i en olycka och ombeds verifiera att hon Ă€r moder till barnet genom att trycka in sina bank-id-uppgifter, sĂ€ger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist.

Kvinnan fattar misstankar och bedragaren misslyckas i sitt uppsÄt. TyvÀrr Àr hon lÄngt ifrÄn ensam av att drabbas av den hÀr typen av brott. Sedan i julas har liknande bedrÀgerier formligen exploderat, berÀttar Ewa-Gun Westford som Àr presstalesperson och jobbar i en sÀrskild grupp tillsatt för att utreda den hÀr typen av Àrenden.

– Det sa bara pang sĂ„ började de hĂ€r fallen rasa in. Och det Ă€r förfĂ€rliga fall dĂ€r man riktat in sig pĂ„ damer som ofta Ă€r över 100 Ă„r. Det vi inte har sett tidigare Ă€r att man ringer och sĂ€ger att man Ă€r frĂ„n polisen.

Sedan mitten av december har polisen i region Syd fĂ„tt in flera hundra samtal om det hĂ€r tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet. I polisregion Syd ingĂ„r: SkĂ„ne, Blekinge, Kalmar lĂ€n och Kronoberg. 

Men bedragarna har flera olika sÀtt att antingen försöka fÄ tilltrÀde till bostaden eller komma över bank-id-uppgifter. DÄ handlar det om att presentera sig som allt frÄn mattförsÀljare till hemtjÀnst.

– Man gör vad som helst för att komma in hos den Ă€ldre personen, eller sĂ„ ringer man och sĂ€ger att man Ă€r frĂ„n banken och försöker komma över koder och kortuppgifter, sĂ€ger Ewa-Gun Westford.

Det Ewa-Gun Westford nu ser, och som hon menar Àr nytt, Àr att bedragarna utger sig för att vara poliser.

– IgĂ„r hade vi tio Ă€renden, och nio av dem slutade i försök. Men det tionde blev ett fullbordat bedrĂ€geri. Genom ett enkelt telefonsamtal överförde man 100 000 kronor frĂ„n en kvinna som Ă€r född nĂ„gon gĂ„ng pĂ„ 1930-talet.

Polisen jobbar med att informera om och varna för de hÀr brottslingarna. Det Àr inte ovanligt att de bearbetar ett omrÄde i taget. DÀrför kan det finnas anledning till extra uppmÀrksamhet just nu.

– VĂ„r erfarenhet Ă€r att gĂ€rningsmĂ€nnen, eller kvinnorna, vĂ€ljer ut ett omrĂ„de och tar reda pĂ„ var Ă€ldre personer bor, sĂ€ger Rickard Lundqvist.

– Polisen eller banken ringer aldrig till nĂ„gon och ber dem trycka in uppgifter pĂ„ bank-id och liknande. Det sker bara pĂ„ en persons initiativ, varnar Rickard Lundqvist.

Arkivbild
Arkivbild
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!