– Kalmar län ligger under genomsnittet när det gäller både att uppleva och utöva balett och opera, och det är vårt uppdrag att se till att ändra på det, säger Carolina Johansson, barn- och ungdomsproducent vid Länsmusiken i Kalmar län, som under helgen gästar Kulturskolan i Vimmerby tillsammans med Dans i Sydost och med en work shop i bland annat balett och opera.

Ett 20 tal ungdomar deltar i kursen och de provar på både balett och opera.

– Oavsett bakgrund eller kunskapsnivå ska man prova på både de här scenkonsterna. Det blir också lite scenografi, säger Carolina Johansson.

Artikelbild

| Elever från dansprofilen på Kulturskolan i Vimmerby visade prov på balett ur Svansjön.

Ungdomarna är mellan 13 och 18 år och ungefär hälften av eleverna kommer från Kulturskolans dansprofil i Vimmerby och övriga är från andra delar av länet. Kulturskolan och dansprofilen i Vimmerby är en av anledningarna till work shopen som avser hela länet hålls i Vimmerby.

– Det är jätteroligt att Länsmusiken och Dans i Sydost kommer till oss i Vimmerby och får se vad vi håller på med och vad vi har här. Det är också mycket inspirerande för ungdomarna att få möta de här kvalificerade kursledarna, säger Kajsa Lundahl, lärare på Kulturskolan i Vimmerby.

Under lördagen övade ungdomarna klassisk sång med Pernilla Ingvarsdotter, som är frilansande soloartist.

I aulan tränade Pirjo Blomkvist från Kungliga balettakademin balett. Första gruppen visade ett snyggt prov på ett stycke ur Svansjön.

Artikelbild

| Pirjo Blomkvist från Kungliga Balettakademin, t.v. instruerar två elever under övningen inför Svansjön.

På söndagen blir det en publik föreställning tillsammans med Länsmusikens egen kammarorkester Camerata Nordica med en komprimerad version av Mozarts "Figaro" kallad "Lilla Figaro.