Victor Widéen, Kyla Casas och Aidai Kokumova har precis kommit hem från Almedalen där de deltog i en ungdomspanel.

– Vi fick svara på frågor om hälsa och delaktighet, berättar Victor.

Under de senaste tre veckornas feriepraktik har trio gjort en film som baseras på resultatet av Vimmerbys kommuns undersökning om ungas situation och livsvillkor. Det var med den kunskapen i bagaget som de fick representera Vimmerbys ungdomar.

Artikelbild

| Efter tre veckors jobb är filmen om ungdomarna i Vimmerbys åsikter och situation nästan klar.

– Det är stora skillnader mellan undersökningarna som gjordes 2015 och 2018, berättar Aidai.

– Speciellt angående hälsan hos ungdomar. Så de ville höra våra åsikter om vad det berodde på. Bland annat frågade de "vad tror ni det beror på att det är så stora skillnader mellan hur killar och tjejer anser sig må?" Då svarade vi att det kanske berode på att tjejer kanske tänker mer på skolgången medan killar är lite mer avslappnade. Att tjejerna hade högre krav på sig sjäva.

Hur var det att tala i Almedalen?

– Jag blev inte nervös, det kändes inte som att det var så jättemycket folk, menar Victor.

Artikelbild

| Victor Widéen, Kyla Casas och Aidai Kokumova talade tillsammans med representanter från Västervik på mucfs ungdomspanel. "Man förskte se lugn ut men inombords var det värsta paniken." berättar Aidai.

– Jag blev rädd att stå där och prata inför männsikor som var experter, menar Kyla.

– Halsen var torr, man stammade och det kändes som att man inte sa rätt samtidigt gjorde man det så det gick ganska bra ändå.

Är det något som ni tar med er?

– Kanske inte hela Almedalsgrejen eller Gotland men helheten. De senaste tre veckorna har gjort att jag blivit mer intresserad av politik och vill komma med mina egna åsikter, innan hade jag lite svårt för det, berättar Kyla.

– Man har fått känslan att man vill göra något och påverka, tilläger Aidai.