Tung smäll för Vimmerbyföretaget

I maj inledde företaget Fläsk från glada utegrisar ett omfattande samarbete med Järvsöföretaget Hälsingestintan. Nu, två månader senare, har Hälsingestintan försatts i konkurs och Vimmerbyföretagets förlust blir stor.

Håkan Jonssons och hans glada utegrisar i Brantestad har åkt på en tung smäll då en av företagets större kunder har gått i konkurs.

Håkan Jonssons och hans glada utegrisar i Brantestad har åkt på en tung smäll då en av företagets större kunder har gått i konkurs.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Vimmerby2019-07-17 15:00

En kvarts miljon kronor. Så mycket har Fläsk från Glada utegrisar i Brantestad fakturerat Hälsingestintan sedan de inledde samarbetet för två månader sedan. Detta är pengar som företaget med största sannolikhet inte kommer att få då de tillhör kategorin oprioriterade borgenärer.

– Man kan aldrig vara 100 procent säker i en konkurs, och allt är ju inte sålt än, men jag är 99 procent säker på att det blir så, säger Erik Osvald, handläggare hos konkursförvaltaren Ackordscentralen, till tidningen Land.

Efter ett mycket tufft 2018, präglat av torkan, såg Håkan Jonsson, vd för Fläsk från glada utegrisar, samarbetet med Hälsingestintan som ”lösningen på plan A” när man byggde det nya slakteriet.

– Det innebar att vi skulle legoslakta cirka 700 nötdjur om året åt dem, vilket hade jämnat ut flödet och fyllt en dag i veckan i slakteriet, berättar han.

– Dessutom skulle de köpa 1000 grisar av oss varje år, så visst är deras konkurs tung. Men man måste tänka positivt om man ska orka fortsätta, och då är jag glad över att vi inledde samarbetet i lite mindre skala – annars hade skadan blivit betydligt större för oss.

De investeringar som Vimmerbyföretaget planerat för till hösten är nu lagda på is.

– Men det är ingen idé att gråta över det här. Hälsingestintan har inte gjort några fel, utan det var vi som var dåliga företagare och inte såg till att ha bättre garantier, menar Håkan Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!