Tennisklubben satsar på solenergi

Nu monteras 72 solcellspaneler på Vimmerby Tennishall. ”Pengarna vi sparar kan gå till fler timmar med ungdomstränare”, säger Jan Jonsson, i VTK:s styrelse.

Snart är alla solcellspaneler på plats på tennishallens tak. Fr v Bengt Westrin, VTK, Tobias Gustavsson, från företaget Solortus som levererat anläggningen, Ulf Berg och Jan Jonsson, VTK.

Snart är alla solcellspaneler på plats på tennishallens tak. Fr v Bengt Westrin, VTK, Tobias Gustavsson, från företaget Solortus som levererat anläggningen, Ulf Berg och Jan Jonsson, VTK.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-12-09 08:00

I veckan kommer solcellsanläggningen att tas i bruk och Ulf Berg, tf ordförande i Vimmerby Tennisklubb ser flera vinster med satsningen:

– Vi kommer att dra ner på våra kostnader för el och göra en insats för klimatet, det är också viktigt, säger han.

Investeringen är på drygt 400 000 kronor och de 72 panelerna beräknas producera 20 000 kWh per år.

– Vår förbrukning är 60 000 kWh per år. När vi amorterat av lånen efter ett antal år, räknar vi med att spara 50 000-60 000 kronor om året, då har vi inte räknat med ökade elpriser. Pengar som kan gå in i vår ungdomsverksamhet, till exempel, säger Jan Jonsson.

I ett tidigare skede var planen att söka investeringsbidrag för en större anläggning och att sälja överskottsel som produceras under sommaren, när hallen är stängd.

– Men skatteregelverket är olika för föreningar och privatpersoner eller lantbruk, så vi tänkte om och satsade istället på en mindre anläggning.

Trots att det är en stor investering för föreningen anser Ulf Berg att lånebilden hamnat på en hanterbar nivå.

– Vi har fått investeringsbidrag på 30 procent beviljat från länsstyrelsen och stöd på 100 000 kronor från Riksidrottsförbundet, förklarar han.

Att idrottsföreningar satsar på solenergi är ovanligt.

– Jag har faktiskt inte hört talas om någon. Till skillnad mot många andra äger vi vår fastighet och det här är ett led i fastighetsskötseln. Dessutom har hallen ett stort tak som passar väldigt bra, säger Ulf Berg.

Karta: Vimmerby Tennisklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!