Svårt att få ut östrogenmedicin

Många kvinnor i klimakteriet känner av bristen på östrogen. Apoteken också. Just nu är ett tiotal östrogenpreparat restnoterade hos Läkemedelsverket. ”Vi försöker lösa det så långt det går, men ibland finns det inte så mycket att tillgå och då kan vi inte göra så mycket”, säger Ulrika Essén, apotekschef på Apoteket Hjärtat i Vimmerby.

Ett tiotal östrogenpreparat är liksom flera andra läkemedel med på listan över restnoterat hos Läkemedelsverket.

Ett tiotal östrogenpreparat är liksom flera andra läkemedel med på listan över restnoterat hos Läkemedelsverket.

Foto: Kallestad, Gorm

Vimmerby2019-06-16 11:00

På Läkemedelsverkets lista över restnoteringar finns en mängd olika preparat, bland annat olika typer av antibiotika, antidepressiva, smärtstillande preparat och läkemedel för blodtrycksbehandling. Och kvinnor som drabbats av klimakteriebesvär riskerar att mötas av beskedet ”restnoterat” när de ska hämta ut sina förskrivna östrogenpreparat.

– Det stämmer, det är brist på många läkemedel just nu och det handlar bland annat om östrogenpreparat. Ofta har vi kommunikation med läkaren och hjälper till att byta sort. Vi brukar lösa det, men ibland behöver man gå tillbaka till sin doktor och utreda och det kan ju vara lite bökigt. I vissa fall finns inte så mycket att tillgå och då kan vi inte göra så mycket, tyvärr, säger Ulrika Essén.

Hon säger att generellt blir patienter oroade när deras medicin inte finns tillgänglig, men att det ändå finns en del möjligheter.

– Vi trixar och försöker lösa det så långt det går. Det kan som sagt finnas annan sort, eller annan styrka på preparatet eller en annan administreringsform, man kan ta plåster istället för tabletter. Finns det inte att tillgå något i Sverige kan man söka licens utanför landet för att ta hem med preparat med specialtillstånd.

Får ni mycket reaktioner?

– Inte vad gäller östrogen, det har varit större cirkus kring andra typer av preparat som varit slut. Det är klart att det är en svår situation för patienter som råkar ut för det här.

Läkemedelsföretagen är enligt lag skyldiga att informera Läkemedelsverket minst två månader i förväg om man vet att det kommer att bli en restsituation. Johan Andersson är enhetschef för avdelningen Läkemedel i användning, som hanterar restnoteringar från läkemedelsindustrin och ansvarar för Läkemedelsverkets listning av restnoterade preparat:

– Vi vet att ett tiotal läkemedel med östrogener är restnoterade, om de sedan är slut på alla apotek i Sverige kan jag inte svara på. Vi kan inte gå in och se apotekens lagerstatus.

Vad beror bristen på?

– När jag tittar på den information läkemedelsföretagen gett till oss ser jag inget mönster, de angivna orsakerna är olika och varierar från ”övrigt” till ”större efterfrågan”. Det är alltså inte så att det är någon total östrogenbrist.

Hur ser prognosen ut?

– Företagen säger allt från slutet av juni fram till slutet av augusti, början av september

lv.se/rest kan du se vilka läkemedel som är restnoterade. Där finns också mer information och råd.

Restnoterade läkemedel

lv.se/rest kan du se vilka läkemedel som är restnoterade. Där finns också mer information och råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!