Stor uppslutning för klimatet

På över 2 000 platser och i mer än 100 länder skedde på fredagen en manifestation för klimatet kallad Fridays for Future. På torget i Vimmerby anslöt över 100 personer till demonstrationen.

Micce Rylander var en av talarna under manifestationen.

Micce Rylander var en av talarna under manifestationen.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-03-15 16:00

Bakom aktionen i Vimmerby stod Ingvar Edlund som är en lokal klimatkämpe som har hämtat inspiration från den kända klimatstrejkaren Greta Thunberg.

– Jag har följt Gretas kamp från början och det är väldigt inspirerande att se vilket genomslag hennes jobb har fått, säger Ingvar Edlund som det senaste halvvåret har strejkat för klimatet utanför Stadshuset i Vimmerby.

Den här fredagen fick Ingvar sällskap då den globala manifestationen Friday For Future skedde runt om i världen.

– Jag hade hoppats på att tio personer skulle dyka upp i alla fall, men det kom mer än tio gånger så många. Folk i alla åldrar och särskilt kul var det att se så många gymnasieungdomar, säger Ingvar Edlund.

Efter att demonstrationståget utgått från Stadshuset och tagit ett varv runt torget så samlades folkmassan framför Rådhuset. Där fick alla som ville hålla tal och berätta om sina tankar kring klimatet.

– Jättekul att det kom så mycket folk. Jag känner att folk är positiva och pratar om klimatet på ett helt annat sätt numera, säger Ingvar Edlund som har två punkter han vill tipsa om för den som undrar vad man kan göra för stötta kampen.

– Det första man kan göra är att göra oss sällskap på fredagar. Politikerna påverkas när de ser att folk engagerar sig. Sedan ska man eftersträva nerväxt istället för tillväxt genom att konsumera mindre och tänka på att använda bil och flyg så lite som möjligt, säger Ingvar Edlund.

Socialdemokraten Helen Nilsson som är andra vice ordförande i kommunstyrelsen och oppositionsråd närvarade vid manifestationen.

– Jag tycker att det är en god idé det Ingvar gör att stå utanför Stadshuset och det är imponerande det som händer med Greta Thunberg och hur det sprids. Vi politiker måste öppna våra öron och ögon och ta till oss vad forskarna säger och göra vad vi kan i den här frågan, säger Helen Nilsson.

Vi har sökt kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) för en kommentar.

Ingvar Edlund är en lokal klimatkämpe som strejkar för klimatet varje fredag.
Ingvar Edlund är en lokal klimatkämpe som strejkar för klimatet varje fredag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!